Ολοκληρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου οι καταθέσεις ενώπιον του 7ου ανακριτή Πειραιά των πέντε συλληφθέντων, που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση λαθρεμπορίας καυσίμων που αποκάλυψε η αστυνομία.

Καταθέσεις έδωσαν επίσης ο υπεύθυνος εγκαταστάσεων της εταιρείας ΕΤΕΚΑ, ένας τελωνειακός υπάλληλος , ένας μηχανικός πλοίου, ο υπεύθυνος υπάλληλος γεφυροπλάστιγγας του ΟΛΠ και μία γυναίκα συνιδιοκτήτρια πρατηρίου υγρών καυσίμων. Προθεσμία για να απολογηθεί την Κυριακή έλαβε ο συνδικαλιστής και τμηματάρχης της διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Πρόκειται για τα έξι από τα 16 άτομα, που σύμφωνα με την αστυνομία εμπλέκονται στη υπόθεση, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της εταιρείας πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ.

Τώρα αναμένεται η σύντομη κατάθεση των πέντε εμπλεκομένων στον εισαγγελέα. Στη συνέχεια, ανακριτής και εισαγγελέας θα συνεδριάσουν για να αποφασίσουν για την προφυλάκισή τους ή μη.

Στην κατάθεσή του ο τελωνειακός σύμφωνα με το συνήγορό του φέρεται να τόνισε τα εξής: «Αντιμετωπίζω βιοποριστικό πρόβλημα. Τα χέρια μου δεν τα έχω λερώσει ποτέ. Αν υπάρχει ένας άνθρωπος που να λέει ότι μου έχει δώσει ένα ευρώ είμαι έτοιμος να υποστώ όλες τις συνέπειες του νόμου. Ανοίξτε όλους τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς».

Ο συνήγορος της εταιρείας ΕΤΕΚΑ σε δηλώσεις του προς στους δημοσιογράφους τόνισε ότι από την μέχρι στιγμής πορεία της ανάκρισης αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ούτε διακίνηση μαύρου χρήματος ούτε εγκληματική οργάνωση.

Υποστήριξε ότι το διαβιβαστικό της ασφάλειας έλεγε για απώλεια δασμών ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο ο ανακριτής περιόρισε σήμερα στα 600.000 ευρώ.

Τόνισαν επίσης ότι σε μια συνομιλία φαίνεται να υπάρχει ακύρωση παραγγελίας για παράδοση καυσίμου λόγω ελέγχου ωστόσο έχουν κατατεθεί σχετικά έγγραφα στον ανακριτή που αποδεικνύουν ότι τη συγκεκριμένη ημέρα έγινε κανονικά η παράδοση του καυσίμου.

Τι λένε οι συνήγοροί τους

Σύμφωνα με τους συνηγόρους υπεράσπισης, στο κατηγορητήριο που έχει συντάξει ο ανακριτής το ποσό των διαφυγόντων δασμών και φόρων κατ' εκτίμηση δεν είναι 3,5 εκατ. ευρώ όπως είχε ανακοινώσει αρχικά η ΕΛ.ΑΣ. αλλά 662.800 ευρώ.

Οι συνήγοροι υποστηρίζουν ότι το λεγόμενο λαθρεμπόρευμα δεν είναι 4,5 εκατ. λίτρα, περίπου, πετρελαίου ναυτιλίας που έχει αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. αλλά 8,5 χιλιάδες λίτρα, ενώ αναφέρουν ότι πολλά από τα στοιχεία που επισημαίνονται στα διαβιβαστικά της αστυνομίας αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και όχι σε συνθηματικούς κωδικούς.

Μάλιστα, όπως τόνισαν, έχουν προσκομιστεί στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δύο από τους κατηγορούμενους είχαν φιλική σχέση για πάνω από 20 χρόνια καθώς οι γυναίκες τους τυγχάνει να είναι συγγενείς, ενώ αναφορικά με τη συνθηματολογία για την πολυκατοικία δηλώνουν ότι αφορά καταγγελία πολιτών για όχληση από τη λειτουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων.

Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι στη δικογραφία δεν υπάρχει έκθεση προσδιορισμού διαφυγόντων φόρων και δασμών ενώ αναφορικά με την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας δεν υπάρχουν προσημειωμένα χαρτονομίσματα και δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο από τηλεφωνικές συνομιλίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από