Σε μία αίθουσα του ξενοδοχείου Westin Galleria του Χιούστον των ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2004, ο Ντέιβιντ Μόιες πέρασε τον Ρουβίκωνα μετατρέποντας μία αγωνιστική κρίση της τότε ομάδας του Εβερτον σε εφαλτήριο για την επόμενη δουλειά του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα Ζαχαρωτά είχαν ξεκινήσει πολύ άσχημα στα φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας. Σε εκείνη την αίθουσα του Westin Galleria ο νεαρός προπονητής από τη Γλασκώβη, ύστερα από ώρες συζήτησης με τους παίκτες του, μεταμορφώθηκε σε άλλον άνθρωπο διώχνοντας από πάνω του τον αυταρχισμό και τη μονολιθικότητα που τον χαρακτήριζαν, άνοιξε τους ορίζοντές τους και έμαθε να ακούει τις ιδέες των άλλων. Αποτέλεσμα, η Εβερτον τερμάτισε εκείνη τη σεζόν στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και ο Μόιες μπήκε στη λίστα των υποψηφίων να αναλάβουν μία δεκαετία αργότερα το τιμόνι της Γιουνάιτεντ.

Το όνομα του Μόιες δεν διαθέτει το βάρος ενός Μουρίνιο ή ενός Γκουαρντιόλα. Η επιλογή του ήταν προσωπική απόφαση του Φέργκιουσον και γι’ αυτό, εν μέρει, έγινε αποδεκτή από τον κόσμο της ομάδας. Παρά ταύτα, ο Μόιες αποτελεί τον πρώτο στόχο στην κριτική που δέχεται η Γιουνάιτεντ για τα αρνητικά αποτελέσματα. Ο Σκωτσέζος, όπως οι περισσότεροι διάσημοι συμπατριώτες του συνάδελφοί του, δεν είναι από τους ανθρώπους που λυγίζουν εύκολα.

Παίκτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί στην Πρέστον και στην Εβερτον υποστηρίζουν πως διαθέτει καταπληκτική αναλυτική ικανότητα, επιδιώκει την καινοτομία, είτε πρόκειται για αγωνιστικό σύστημα είτε για κάποιο τεχνολογικό επίτευγμα, δεν διστάζει να αντιπαρατίθεται στις βεντέτες, ενώ οι ιστορίες για τις κόντρες του με τους εκπροσώπους του Τύπου είναι δεκάδες.

Αν και προπονητής της Πρέστον, που αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία στα τέλη του ’90, ο Μόιες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν το ProZone (σύστημα ανάλυσης της απόδοσης των παικτών) και συνεργάστηκε με αθλητικούς ψυχολόγους και διαιτολόγους. Πρόκειται για άνθρωπο με ανοιχτούς ορίζοντες που του αρέσει να μαθαίνει και να πρωτοπορεί.

Εκτός αγωνιστικού χώρου είναι προπονητής της παλιάς σχολής. Δημοσιογράφοι που κάλυπταν το ρεπορτάζ της Πρέστον θυμούνται πως το γραφείο του έμοιαζε με το καταφύγιο του Χίτλερ και τον έτρεμαν σχεδόν όλοι.

Δεν είχε διστάσει να φτάσει μέχρι το σπίτι ενός δημοσιογράφου για να εκφράσει, όσο πιο κόσμια μπορούσε, τα παράπονά του γιατί διαφωνούσε με την κριτική που είχε κάνει στην ομάδα του για τον τρόπο που έπαιζε.

Το ισόπαλο (2-2) παιχνίδι με τη Φούλαμ και οι περίφημες πια 81 σέντρες (ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ) που επιχείρησαν οι Κόκκινοι Διάβολοι προκάλεσε το πρώτο ρήγμα του Μόιες με τους ρεπόρτερ της Γιουνάιτεντ. «Πολύς κόσμος είπε πως κάναμε πολλές σέντρες. Αν δεν τις είχαμε κάνει θα έλεγαν πως έπρεπε να σεντράρουμε πιο πολύ. Πρέπει να διαθέτεις ποδοσφαιρική νοημοσύνη, ποδοσφαιρικό μυαλό, για να αντιληφθείς ορισμένα πράγματα».

Είναι προφανές πως ο Μόιες αμφισβητεί τις γνώσεις των εκπροσώπων του Τύπου για το ποδόσφαιρο. Και το επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία. Οπως όταν απάντησε για τις φήμες περί πρόωρης αποχώρησής του από το Ολντ Τράφορντ: «Εχω υπογράψει εξαετές συμβόλαιο. Χρειάζεται χρόνος για να γίνουν ορισμένα πράγματα. Οποιος γνωρίζει και καταλαβαίνει από ποδόσφαιρο ξέρει πως οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο».