Τη δυνατότητα διαγραφής των προστίμων που επιβάλλουν οι ελεγκτές των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς της πρωτεύουσας στους επιβάτες που μετακινούνται χωρίς εισιτήριο, δίνει πλέον ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας (ΟΑΣΑ).

Βασική προϋπόθεση για τη διαγραφή του προστίμου, είναι αυτό να έχει επιβληθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε μήνα (στις πρώτες 10-15 ημέρες) και ο επιβάτης να εκδώσει μηνιαία κάρτα η οποία θα του στοιχίσει λιγότερο απ’ ότι το πρόστιμο που του επιβλήθηκε.

Στην περίπτωση αυτή, ο επιβάτης θα μπορεί να προσκομίζει στον ΟΑΣΑ το κουπόνι της μηνιαίας κάρτας που στο μεταξύ θα έχει εκδοθεί στο όνομά του κατά την ημερομηνία επιβολής του προστίμου ή και νωρίτερα μέσα στον ίδιο μήνα και το πρόστιμο θα διαγράφεται.

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο μέτρο ίσχυε μέχρι τώρα μόνο για το Μετρό.Με την επέκτασή του σε όλα τα ΜΜΜ η διοίκηση του ΟΑΣΑ προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα των απλήρωτων προστίμων, αλλά και να αυξήσει παράλληλα τις πωλήσεις μαζικών προϊόντων, όπως είναι οι μηνιαίες κάρτες. ​