Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η νέα επέλαση του ιού Η1Ν1, καθώς μόνον την τελευταία εβδομάδα πέθαναν 21 άνθρωποι. Την ίδια ώρα εμπλοκή διαπιστώνεται στη διάθεση αντιιικών φαρμάκων. Ετσι, ενώ καταγράφεται επάρκεια στα δημόσια νοσοκομεία, φαίνεται ότι έχει μπλοκάρει το κανάλι δωρεάν διάθεσής τους προς τα ιδιωτικά φαρμακεία και τους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έως χθες το μεσημέρι τα θύματα της γρίπης είχαν ανέλθει στα 53. Επιπλέον, 57 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, καθώς έχουν εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές. Οπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, από την αρχή του κύματος της γρίπης έως και χθες 174 άνθρωποι έχουν νοσηλευθεί. Από αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα αφορά χρονίως ασθενείς οι οποίοι είχαν αμελήσει τον εποχικό εμβολιασμό, παρά τις αυστηρές συστάσεις των ειδικών.

 Και ενώ οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν ότι οι χρονίως πάσχοντες πρέπει να υποβληθούν σε εμβολιασμό έστω και καθυστερημένα, φαρμακοποιοί και φαρμακαποθηκάριοι δηλώνουν σοβαρές ελλείψεις. «Φέτος, τα εμβόλια είναι κατά 54% μειωμένα σε σχέση με πέρυσι» λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Προμηθευτικού Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Αττικής (ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ) Ανδρέας Γαλανόπουλος. Ο ίδιος επικαλείται τις ιδιαίτερα χαμηλές ελληνικές τιμές, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει η μαζική εισαγωγή τους στη χώρα μας. «Παράλληλα, οι πολυεθνικές επιμένουν στη μείωση της πιστωτικής έκθεσής τους λόγω επισφάλειας της χώρας» προσθέτει ο κ. Γαλανόπουλος. Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο και για αδυναμία εξυπηρέτησης των πολιτών με αντιιικά φάρμακα, γεγονός που το αποδίδουν στην αυξημένη ζήτησή τους. «Αυξήθηκε απότομα η κίνηση με αποτέλεσμα να μην είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες. Είναι ενδεικτικό ότι έχω ζητήσει από τη φαρμακαποθήκη να με προμηθεύσει από την περασμένη εβδομάδα, χωρίς ωστόσο να έχει εκτελεστεί η παραγγελία» σημειώνει ο πρόεδρος των Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κώστας Κούβαρης.