Την πρόθεση της ευρωζώνης να ασχοληθεί με το ελληνικό ζήτημα κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους επιβεβαίωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, κατά τη διάρκεια ακρόασής του ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για την Ελλάδα «μπορεί να υπάρχει ακόμη δρόμος, υπάρχουν όμως και αποτελέσματα» είπε χαρακτηριστικά ο ολλανδός υπουργός και πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος απέφυγε να αναφερθεί στη μορφή και στο περιεχόμενο που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη νέα οικονομική συνδρομή προς την Ελλάδα.
Ανέφερε ότι ακούει «αισιόδοξες φωνές» από την πλευρά της Αθήνας ότι δεν θα απαιτηθεί νέο πρόγραμμα και δήλωσε πως αυτό θα ήταν ευκταίο.
Αναγνώρισε ότι διαφαίνεται σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα ενώ ως προς το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους υπενθύμισε πως τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν τον Δεκέμβριο του 2012 ότι με βάση το υπάρχον πρόγραμμα και ανεξαρτήτως των βραχυχρόνιων διακυμάνσεων είναι εφικτή η συρρίκνωσή του περί το 120% του ΑΕΠ το 2022.
Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ τόνισε ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα πρέπει να αποφασισθεί αν τα δεδομένα έχουν αλλάξει, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας να εξετάσουν μέτρα για την περαιτέρω συρρίκνωση του ελληνικού χρέους στην περίπτωση που επικυρωθεί τον Απρίλιο η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο πρόεδρος του Eurogroup αναφερόμενος στην άφιξη της τρόικας στην Αθήνα την ερχόμενη Κυριακή εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατόν ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Μάρτιο.
Σημείωσε με έμφαση το ζήτημα της προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενώ υπογράμμισε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης οι αγορές δεν φαίνεται να λειτουργούν κανονικά, δεδομένου ότι μειώνονται οι μισθοί χωρίς ανάλογη μείωση των τιμών. Οι αγκυλώσεις αυτές εμποδίζουν την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας τόνισε ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ.

Ερωτηθείς από ευρωβουλευτές, με αφορμή την περίπτωση της Ιρλανδίας, αν είναι υπό συζήτηση το θέμα της αναδρομικής ενίσχυσης των τραπεζών και της ανακεφαλαιοποίησής τους χωρίς επιβάρυνση των κρατικών προϋπολογισμών, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ απάντησε θετικά, ενώ αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες σημείωσε πως η αξιολόγησή τους ολοκληρώνεται κανονικά και ότι υπάρχει ένα απόθεμα της τάξεως των 10 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναγκών.

Βρίσκει θετική τη δράση του ΔΝΤ

Για το αν επίκειται η αποχώρηση του ΔΝΤ και η διάλυση του σχήματος της τρόικας έτσι όπως λειτούργησε ώς σήμερα, ρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε πως επί του θέματος δεν υπάρχει κοινή θέση των κρατών - μελών, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ώς σήμερα δράση του ΔΝΤ υπήρξε θετική για την ευρωζώνη

Για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης

Ερωτηθείς για το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των κρατικών υπηρεσιών ύδρευσης ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ σημείωσε ότι η γενική κατεύθυνση στην Ευρώπη είναι κατά, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές συμφώνησαν να αποτελέσει η ιδιωτικοποίηση τμήμα του προγράμματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από