Ανοικτή στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους αναμένει ο Αντώνης Σαμαράς καθ’ οδόν προς τη διπλή εκλογική δοκιμασία του Μαΐου (κάλπες για την Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή), ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει ώθηση αντί να αποδυναμώσει την κυβέρνηση.

Θέμα άμεσης προτεραιότητας για τον Πρωθυπουργό είναι να κλείσει χωρίς άλλη καθυστέρηση η συμφωνία με τη τρόικα, ώστε –πέραν της εκταμίευσης της δόσης των 10,1 δισ. ευρώ –να μπει στις ράγες και ο προεκλογικός σχεδιασμός της κυβέρνησης. Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι η επιστροφή των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, την προσεχή Κυριακή, θα δώσει απαντήσεις και στα ερωτήματα για τον σχεδιασμό των δανειστών σχετικά με την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Σαμαράς, όπως επισημαίνει στους συνομιλητές του, επιδιώκει εντός του Απριλίου –εφόσον επιτευχθεί τις επόμενες εβδομάδες μια συμφωνία –να ξεκινήσει σε επίσημο επίπεδο η συζήτηση για το χρέος. Παράλληλα τονίζει ότι μετά την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος και πριν από τις ευρωεκλογές θα πρέπει να υπάρξει από τους εταίρους πολιτική δήλωση στήριξης στην κυβέρνηση.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εκτιμούν ότι είναι κοντά μια συμφωνία για την απελευθέρωση της αγοράς, στη βάση των οδηγιών του ΟΟΣΑ. Και αυτό επειδή, όπως αναφέρουν, έχει ήδη βρεθεί λύση για το ζήτημα των αρτοποιείων (το ψωμί θα πωλείται με το ζύγι και σε ανεξάρτητα σημεία πώλησης) και των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων (προωθείται κατάρτιση ειδικής λίστας με σκευάσματα που θα πωλούνται και εκτός φαρμακείων).

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία με την τρόικα μπορεί να επιταχύνει τον κυβερνητικό βηματισμό, διαμορφώνοντας κι ένα νέο προεκλογικό τοπίο. Η προοπτική αυτή ενισχύει και την πρωθυπουργική αισιοδοξία για τις εκλογές –αποδέκτες της οποίας έγιναν χθες τόσο ο Αρης Σπηλιωτόπουλος όσο και ο Γιάννης Ιωαννίδης, που συναντήθηκαν με τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μάξιμου και είχαν μια προκαταρκτική συζήτηση για το πλαίσιο της προεκλογικής καμπάνιας τους σε Αθήνα και Κεντρική Μακεδονία αντίστοιχα.

Είναι προφανές ότι η πρωθυπουργική πρόσκληση στους δύο υποψηφίους αποτελεί ακόμη ένα μήνυμα προς το στελεχιακό δυναμικό της ΝΔ και τη γαλάζια βάση, ότι είναι αναγκαίο να αποδυναμωθούν οι «αντάρτικες» υποψηφιότητες των Νικήτα Κακλαμάνη και Απόστολου Τζιτζικώστα. Παρόντος του κ. Ιωαννίδη, μάλιστα, στο Μέγαρο Μάξιμου συγκεντρώθηκαν χθες και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ στην Κεντρική Μακεδονία, από τους οποίους ο κ. Σαμαράς ζήτησε να ενεργοποιηθούν άμεσα και να ενισχύσουν τον πρώην υφυπουργό στη μάχη της περιφέρειας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο Πρωθυπουργός συνέστησε στους κ.κ. Σπηλιωτόπουλο και Ιωαννίδη να μην τροφοδοτήσουν με εμπρηστικές δηλώσεις τον εσωκομματικό εμφύλιο. Με στόχο, εξάλλου, τη στήριξη της γαλάζιας ομάδας στις περιφερειακές εκλογές θα ακολουθήσουν συναντήσεις του κ. Σαμαρά με όλους τους υποψήφιους περιφερειάρχες –στο Μέγαρο Μαξίμου έπεται, την προσεχή Δευτέρα, ο υποψήφιος της ΝΔ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Ανδρέας Κατσανιώτης.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο μάλιστα εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια –για την οποία μέχρι πρότινος η ΝΔ δεν έτρεφε ιδιαίτερες προσδοκίες –μπορεί να αποτελέσει μία από τις γαλάζιες εκπλήξεις στις εκλογές, λόγω της σκληρής σύγκρουσης υποψηφίων που προέρχονται από το ΠαΣοΚ. Απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα ετοιμάζεται να βρεθεί ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ζαφειρόπουλος, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας και του πρώην νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας και δημάρχου Αγρινίου Θύμιου Σώκου (με στήριξη από τη ΔΗΜΑΡ).

Ρήγμα στον Πειραιά

Χθες επιβεβαιώθηκε το μεγάλο ρήγμα στον συνδυασμό του Βασίλη Μιχαλολιάκου στον Πειραιά, καθώς ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μελάς υπέβαλε την παραίτησή του και προετοιμάζει πλέον τον δικό του συνδυασμό.