Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Στρατού αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) κατά τη συνεδρίαση του στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο έως σήμερα αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προάγεται στο βαθμό του στρατηγού εν αποστρατεία και του απονέμεται ο τίτλος του επιτίμου αρχηγού ΓΕΣ.

Τη θέση του καταλαμβάνει ο έως σήμερα διοικητής Α’ Στρατιάς, αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς.

Παράλληλα, για κάλυψη της κενής θέσης, το ΚΥΣΕΑ τοποθέτησε ως διοικητή Α’ Στρατιάς τον έως σήμερα Γενικό Επιθεωρητή Στρατού, αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη.

Ο νέος Α/ΓΕΣ, που κλείνει τα 55 του χρόνια (γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου 1959) είναι εν ενεργεία αλεξιπτωτιστής και υποβρύχιος καταστροφέας, έχοντας περάσει από απαιτητικές εκπαιδεύσεις στη ΣχολήΑλεξιπτωτιστών,στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου και στοΣχολείο Ανιχνευτών των ΗΠΑ.

Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1980 ως ανθυπολοχαγός Πεζικού και το 1981 επιλέχθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις, στις οποίες είχε αξιοσημείωτη επιχειρησιακή καριέρα.

Το 1996 και μέχρι το 1998 του ανατέθηκε μάλισταη διοίκηση της Ελληνικής Δύναμης στην Βοσνία Εργεγοβίνη (EΛΔΥΒ) όπου ανέλαβε και τη διοίκηση του πολυεθνικού Τάγματος Μεταφορών BELUGA στο Βίσοκο.Διετέλεσε ακόμα (2000-2003) πρώτος διοικητής του ελληνικού Τάγματος στο Αφγανιστάν (ISAF).

Ο Χρίστος Μανωλάς, απόφοιτος τηςΑνωτάτης Σχολής Πολέμου (ΑΣΠ) και της Σχολής Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), πριν αναλάβει,τον Μάρτιο του 2013,τη διοίκηση της Α΄Στρατιάς, είχε διατελέσει από τον Ιανουάριο του 2012,ΣΑ/ΣΕΒΑΣ, δηλαδήΣτρατιωτικός Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι μιλάει αγγλικά, γερμανικά, σερβοκροατικά, βουλγαρικά και γνωρίζει σε επίπεδο εργασίας, ιταλικά και ισπανικά.