Τρεις νεκροί και περίπου 60 τραυματίες είναι ο απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν, την Τρίτη, στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε τέσσερα σημεία της πρωτεύουσας και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές οι οποίοι από τις 31 Οκτωβρίου έχουν βγει στους δρόμους ζητώντας την απομάκρυνση από την εξουσία της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

Οι άοπλοι αστυνομικοί δέχτηκαν στη συνέχεια ενισχύσεις από μέλη των ειδικών δυνάμεων που άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών όταν η αστυνομία συγκρούστηκε με ένοπλους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης στην προσπάθειά της να ανακαταλάβει τον έλεγχο της περιοχής γύρω από το την έδρα κυβέρνησης.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σουτέπ Ταουγκσουμπάν εγκαταστάθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Σώματος, η αστυνομία πέταξε δακρυγόνα στα οδοφράγματα που είχαν στήσει οπαδοί της αντιπολιτευόμενης Λαϊκής Επιτροπής Δημοκρατικής Μεταρρύθμισης (PDRC) και αυτοί άνοιξαν πυρ με χειροβομβίδες και άλλα όπλα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν δέκα.

Δύο πολίτες σκοτώθηκαν από σφαίρες, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο για Επείγοντα Περιστατικά Εραουάν, ενώ 59 τραυματίστηκαν.

Νωρίς, σήμερα, το πρωί η αστυνομία συνέλαβε δύο από τους ηγέτες των διαδηλωτών και τουλάχιστον 144 διαδηλωτές.

Ο Ράουι Μασχμαντόλ και ο Τοσοντόν Γκεουτιπράν συνελήφθησαν έξω από το υπουργείο Ενέργειας σε έφοδο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις, ενώ δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν στο ίδιο σημείο και κοντά στην έδρα της κυβέρνησης. Ένας τρίτος ηγέτης των διαδηλωτών, ο Σομκιάτ Πονγκμπαϊμπούν, τέθηκε υπό κράτηση για λίγη ώρα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με τη βοήθεια των υποστηρικτών του, σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.