Η νέα ιταλική κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, διαβεβαίωσε ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι και υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων στην απελθούσα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, Γκρατσιάνο Ντελρίο.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Μαουρίτσιο Λούπι, υπουργός Υποδομών της κυβέρνησης Λέτα και στέλεχος της Νέας Κεντροδεξιάς,δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο La 7:«Θεωρώ ότι ως το Σαββατοκύριακο η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη. Δεν βιαζόμαστε υπερβολικά, θέλουμε να κάνουμε καλή δουλειά».

Στη συνάντηση που είχαν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι με τον γραμματέα της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λέτα, Αντζελίνο Αλφάνο, συμφώνησαν σε όλα όσα πρέπει να υπερπηδήσουν για να επιτευχθεί η κυβερνητική τους συνεργασία.

«Κατέστη σαφές ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα ενταχθεί η αριστερά του Νίκι Βέντολα, ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα είναι οι ίδιες με αυτές που στήριζαν την κυβέρνηση Λέτα. Αυτό είναι σαφώς θετικό», είπε ο Αλφάνο μετά τη συνάντηση.

Ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς τόνισε επίσης ότι «δεν πρόκειται να ψηφισθεί καμία έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών».

Οι προτεραιότητες που θέτει το κόμμα του στον Ματέο Ρέντσι όπως διευκρίνισε είναι η τόνωση της απασχόλησης, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των βιοτεχνών και των αγροτών καθώς και η θέσπιση φοροελαφρύνσεων για τους οικογενειάρχες.

Παράλληλα, ο Αλφάνο ανέφερε ότι από το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την οριστική εξακρίβωση του ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις και η βούληση για να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, θα ξεκινήσει η λεπτομερής επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος.

Ο Ρέντσι ξεκίνησε την Τρίτη τις συναντήσεις του με τα κόμματα, σε αίθουσα που του διέθεσε για τον σκοπό αυτό η ιταλική Βουλή. Ο κύκλος των συναντήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη με τις αντιπροσωπείες των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.