Η νέα ιταλική κυβέρνηση θα έχει ορκιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, διαβεβαίωσε ο στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι και υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων στην απελθούσα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα, Γκρατσιάνο Ντελρίο.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Μαουρίτσιο Λούπι, υπουργός Υποδομών της κυβέρνησης Λέτα και στέλεχος της Νέας Κεντροδεξιάς, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο La 7: «Θεωρώ ότι ως το Σαββατοκύριακο η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη. Δεν βιαζόμαστε υπερβολικά, θέλουμε να κάνουμε καλή δουλειά». 

Στη συνάντηση που είχαν ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι με τον γραμματέα της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λέτα, Αντζελίνο Αλφάνο, συμφώνησαν σε όλα όσα πρέπει να υπερπηδήσουν για να επιτευχθεί η κυβερνητική τους συνεργασία.

«Κατέστη σαφές ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα ενταχθεί η αριστερά του Νίκι Βέντολα, ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα είναι οι ίδιες με αυτές που στήριζαν την κυβέρνηση Λέτα. Αυτό είναι σαφώς θετικό», είπε ο Αλφάνο μετά τη συνάντηση.

Ο επικεφαλής της Νέας Κεντροδεξιάς τόνισε επίσης ότι «δεν πρόκειται να ψηφισθεί καμία έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών».

Οι προτεραιότητες που θέτει το κόμμα του στον Ματέο Ρέντσι όπως διευκρίνισε είναι η τόνωση της απασχόλησης, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των βιοτεχνών και των αγροτών καθώς και η θέσπιση φοροελαφρύνσεων για τους οικογενειάρχες.

Παράλληλα, ο Αλφάνο ανέφερε ότι από το απόγευμα της Τετάρτης, μετά την οριστική εξακρίβωση του ότι υφίστανται οι προϋποθέσεις και η βούληση για να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, θα ξεκινήσει η λεπτομερής επεξεργασία του κυβερνητικού προγράμματος. 

Ο Ρέντσι ξεκίνησε την Τρίτη τις συναντήσεις του με τα κόμματα, σε αίθουσα που του διέθεσε για τον σκοπό αυτό η ιταλική Βουλή. Ο κύκλος των συναντήσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη με τις αντιπροσωπείες των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από