Τον Μάιο του 2013, κατόπιν διαγωνισμού, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ανέθεσε σε εταιρεία μελέτη για την υποβολή προτάσεων αξιοποίησης βιοτεχνικού κτιρίου στην Ακαδημία Πλάτωνος και για τη διερεύνηση ενδιαφέροντος για την εκμίσθωσή του. Το κτίσμα, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 2000, έχει εμβαδόν 4.050 τετραγωνικά μέτρα και η αντικειμενική του αξία ανέρχεται σε 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Επειτα από επτά μήνες προσπαθειών, από την πλευρά της εταιρείας, δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ενοικίαση του ακινήτου ως έχει. Το Ταμείο έχει δεχθεί καταγγελίες «για τη χρήση του ακινήτου από αλλοδαπούς κατά τις νυχτερινές ώρες» και ζήτησε τη βοήθεια του αστυνομικού τμήματος για τη φύλαξή του.
Κατά τις προσπάθειες να βρεθεί ενοικιαστής, η εταιρεία ήρθε σε επαφή με είκοσι τέσσερις επιχειρήσεις από τη γύρω περιοχή. Από αυτές οι δεκαοκτώ κατηγορηματικά απέρριψαν το ενδεχόμενο να έχουν τώρα ή στο μέλλον ενδιαφέρον για το ακίνητο, ενώ οι έξι εξέφρασαν κάποιο ενδιαφέρον με προϋποθέσεις. Ως κύριοι λόγοι για την απόρριψη ενδιαφέροντος αναφέρθηκε η «αρνητική οικονομική συγκυρία», η «αβεβαιότητα που δεν επιτρέπει καμία σκέψη για επέκταση ή μεταστέγαση στην παρούσα φάση» και η «κακή κατάσταση του ακινήτου».
Οι επιχειρήσεις που δεν απέρριψαν το ενδεχόμενο εξαρχής ήθελαν χαμηλή τιμή μίσθωσης, καλή κατάσταση του κτιρίου και τη δυνατότητα να μισθώσουν μόνο ένα τμήμα του: το ισόγειο.
Επίσης επικοινώνησαν με άλλες πέντε επιχειρήσεις από όλη την Αθήνα, το σύνολο των οποίων δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον κυρίως λόγω της κακής οικονομικής κατάστασής τους και της αρνητική εικόνας της περιοχής.
Με το σκεπτικό ότι το υπουργείο Πολιτισμού προσδίδει μεγάλη σημασία στην αρχαιολογική ζώνη της Ακαδημίας Πλάτωνος και άρα μπορεί να ενδιαφέρεται για κάποιους χώρους εκεί, η εταιρεία απευθύνθηκε και σε αυτό. Συγκεκριμένα προσέγγισε τέσσερις Διευθύνσεις, δύο Εφορείες Αρχαιοτήτων και τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου. Επειδή η μία Εφορεία είχε δρομολογήσει την κατασκευή αποθήκης και η άλλη, ενώ έχει ανάγκη αποθηκευτικού χώρου, έκρινε πως η τοποθεσία της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν εξυπηρετεί καθώς απέχει πολύ από τα σημεία ενδιαφέροντός της, δεν υπήρξε συνέχεια. «Γενικότερα, η πολιτική του υπουργείου Πολιτισμού διαχρονικά είναι η κατασκευή ή η αγορά ακινήτων και όχι μίσθωσης λόγω των υψηλών προδιαγραφών φύλαξης και κτιριακών χαρακτηριστικών που πρέπει τα ακίνητά του να έχουν» αναφερόταν στην έκθεση που παραδόθηκε από την εταιρεία στο ασφαλιστικό ταμείο.
Στις προσπάθειες για την εξεύρεση ενοικιαστή απευθύνθηκαν και σε δεκατρία μεγάλα, πανελλαδικής εμβέλειας μεσιτικά γραφεία καθώς και σε τρία τοπικά. «Από το σύνολο των μεσιτών λάβαμε αρνητική απάντηση και γενικά μας μεταφέρθηκε η δυσκολία ανεύρεσης ενδιαφερομένου για αντίστοιχου μεγέθους ακίνητα» έγραφαν οι μελετητές. Με μεγάλη επιφύλαξη σημειώθηκε το δυνητικό ενδιαφέρον δύο επιχειρήσεων, ενός βιομηχανικού πλυντηρίου που είχε συγκεκριμένες ανάγκες σε υποδομές και μίας εταιρείας τηλεπικοινωνιών. «Εν πάση περιπτώσει, θεωρούμε ότι λόγω των υψηλότατων απαιτούμενων επενδύσεων σε υποδομές το τυχόν ενδιαφέρον θα ήταν για αγορά του ακινήτου και όχι για εκμίσθωσή του» επισημαινόταν στην έκθεση για το ακίνητο που σήμερα παραμένει αναξιοποίητο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από