Σε ποσό άνω του 1,5 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως προανήγγειλε μέσω της χθεσινής συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Με όχημα την επίτευξη αυτού του στόχου, η κυβέρνηση προετοιμάζει «δώρο Πάσχα» για χαμηλοσυνταξιούχους και ενστόλους.

Η εκτόξευση του πλεονάσματος αναμένεται να αποτελέσει το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης, τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και απέναντι στην τρόικα, κατά τις διαπραγματεύσεις για το χρηματοδοτικό κενό της προσεχούς διετίας.

Παράλληλα βάζει στο κυβερνητικό τραπέζι και ένα σχέδιο σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών, με ορίζοντα έως το 2016. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, στόχος είναι ένα σχέδιο ελαφρύνσεων που θα καλύψει όλα τα πεδία φορολόγησης -από τον ΦΠΑ και άλλους έμμεσους φόρους έως τον φόρο εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα, τον φόρο στην ακίνητη περιουσία καθώς και στα επιχειρηματικά κέρδη.

Παρά την καχυποψία που καταγράφεται από την πλευρά των δανειστών και τις επιθετικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο επίτροπος Ολι Ρεν, στο πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι τον προσεχή Απρίλιο όχι μόνο θα υπάρξει συμφωνία για το ύψος του πλεονάσματος, αλλά και η τρόικα δεν θα προβάλει εμπόδια για την άμεση αναδιανομή του 70% του πλεονάσματος στην ελληνική κοινωνία.

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά προεξοφλούσαν χθες ότι το «κοινωνικό μέρισμα» που προκύπτει από το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμενηθεί πριν από τις ευρωεκλογές (25 Μαΐου) και άφηναν να εννοηθεί ότι διελκυστίνδα με τους δανειστές μπορεί να υπάρξει μόνο για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού της επόμενης διετίας. Στη βάση αυτή, δεν απέκλειαν η πλευρά των δανειστών να επιδιώξει και καθυστέρηση στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Με τη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι δεν θα ανακύψει ζήτημα χρηματοδοτικού κενού δείχνοντας και προς την κατεύθυνση των αγορών, από τις οποίες η κυβέρνηση θα επιδιώξει εκ νέου να εξασφαλίσει εντός του 2014 μία πηγή χρηματοδότησης. Ακόμη και αν χρειαστεί, πάντως, ένα πρόσθετο δανειακό πρόγραμμα από τους εταίρους, οι ίδιες πηγές απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό να συνοδεύεται από νέα δημοσιονομικά μέτρα (νέοι φόροι ή περικοπές σε μισθούς και συντάξεις). «Εάν οι δανειστές σχεδιάζουν ένα τρίτο Μνημόνιο, δεν θα το συζητήσουν με αυτή την ελληνική κυβέρνηση» ήταν το δικό τους σχόλιο.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός κατηγορηματικά ανέφερε, στην ίδια συνέντευξη, ότι σχέδιο πρόωρων εθνικών εκλογών δεν υπάρχει στην ατζέντα του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν θα βγει αποδυναμωμένη αλλά ενισχυμένη από τις κάλπες του Μαΐου και προσέθεσε: «Τότε θα ήταν «πειρασμός» να πάμε σε εκλογές. Ομως, σας το λέω ωμά: δεν θα το κάνουμε! Γιατί κάθε μέρα η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στην πορεία εξόδου από την κρίση…».

Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ. Το σχέδιο αναδιανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος θα εξεταστεί διεξοδικά στις προσεχείς συναντήσεις των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, όπως άφησε χθες να διαφανεί ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ο οποίος κρίνει αναγκαίο να αποτελέσει το πλεόνασμα ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.