Χαμηλούς τόνους ακολουθεί, προς το παρόν, ο Αντώνης Σαμαράς απέναντι στους γαλάζιους αντάρτες, μπροστά στο διχαστικό κλίμα που καταγράφεται στη βάση της ΝΔ σε πολλές περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, αναταραχή στο επιτελείο της Λεωφόρου Συγγρού και ανησυχία για την έκβαση της μάχης στον Πειραιά προκαλεί το μεγάλο ρήγμα που δημιουργείται στον συνδυασμό του Βασίλη Μιχαλολιάκου με την αποσκίρτηση  του αντιδημάρχου Γιάννη Μελά (πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές του 2010).
Με κεντρικούς ακολούθους στην αγιορείτικη εξόρμησή του τους Γιάννη Ιωαννίδη και Σταύρο Καλαφάτη, ο Πρωθυπουργός έστειλε το Σαββατοκύριακο ξεκάθαρο μήνυμα στο συντηρητικό ακροατήριο της Βόρειας Ελλάδας για τις γαλάζιες επιλογές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Ανάλογη κίνηση για το «βάπτισμα» του Αρη Σπηλιωτόπουλου αναμένεται τις επόμενες ημέρες και στην Αθήνα, αλλά στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν προκρίνουν στην παρούσα φάση μια ρήξη με τους αντάρτες - πολύ περισσότερο με τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος διατηρεί και μία από τις 153 έδρες στις οποίες στηρίζεται η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Με στόχο να εκτονωθεί η εσωκομματική ένταση και να παραμείνουν υπό έλεγχο τα γαλάζια αντάρτικα κινείται και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, όπως προκύπτει και από τη παρέμβασή του μέσω της χθεσινής συνέντευξής του στο «Βήμα της Κυριακής». «Εκφράσαμε καθαρά την άποψή μας υπέρ της υποψηφιότητας του Γιάννη Ιωαννίδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και του Αρη Σπηλιωτόπουλου για τον δήμο της Αθήνας. Αλλά δεν απαξιώνουμε κανέναν υποψήφιο. Ο κόσμος βέβαια καταλαβαίνει. Θέλω όμως να δείξουμε από την αρχή τον σεβασμό μας στη θέληση της τοπικής κοινωνίας» ήταν το δικό του σχόλιο.
Υψηλόβαθμες κομματικές πηγές αναγνωρίζουν ότι η ηγεσία της ΝΔ απορρίπτει σε αυτό το στάδιο μια μετωπική σύγκρουση με τους αντάρτες, η οποία θα συνοδευόταν και από τη διαγραφή τους, όχι μόνο για λόγους εσωκομματικών ισορροπιών ή επειδή ένας εσωκομματικός πόλεμος θα μπορούσε να πλήξει και την κυβερνητική συνοχή. Αλλά και επειδή τα αντάρτικα διχάζουν σε αρκετές περιοχές τη γαλάζια βάση - συνεπώς η αποκήρυξη των ανταρτών θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη βαθύτερα τραύματα και να αποδυναμώσει το κόμμα. Επιπλέον, οι δεξαμενές των γαλάζιων ανταρτών μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες στις μάχες του δεύτερου γύρου και είναι προφανές ότι η προσπάθεια να μη φουντώσουν κατά την προεκλογική περίοδο οι εμφυλιοπολεμικές φωτιές εξυπηρετεί και αυτή την προοπτική.
Ο διχασμός στη γαλάζια βάση, άλλωστε, αναδεικνύεται και από τις πρώτες δημοσκοπήσεις στην Αθήνα, οι οποίες δείχνουν ότι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και ο Νικήτας Κακλαμάνης μπαίνουν στην αρένα επί ίσοις όροις και μάχονται για τη δεύτερη θέση πίσω από τον νυν δήμαρχο Γιώργο Καμίνη, ενώ εικόνα μεγάλου διχασμού στο γαλάζιο ακροατήριο καταγράφεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, και από τις πρώτες μετρήσεις που διενεργούνται στην Κεντρική Μακεδονία για τη δυναμική των κ.κ. Ιωαννίδη και Τζιτζικώστα.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ. Οι ίδιες κομματικές πηγές σπεύδουν να προειδοποιήσουν ότι στην πορεία οι χαμηλοί τόνοι της κομματικής ηγεσίας θα εξαρτηθούν από το επίπεδο της προεκλογικής μάχης - εν ολίγοις, εάν ο εσωκομματικός πόλεμος εκτραχυνθεί η τακτική απέναντι στους αντάρτες θα αλλάξει. Τακτική χαμηλών τόνων απέναντι σε κάθε συνυποψήφιό του, εξάλλου, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, φρόντισε όμως από την πλευρά του να διαμηνύσει ότι δεν θα αφήσει  αναπάντητες προσωπικές επιθέσεις από τον κ. Κακλαμάνη - εξού και το μήνυμά του ότι «η Αθήνα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω ούτε να μείνει προσκολλημένη στο χθες...».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από