Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κατήγγειλε την Κυριακή την «τακτική παρακώλυσης» που ακολούθησε η αντιπροσωπεία του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη.

«Κανείς δεν εξεπλάγη από τη διαπίστωση ότι οι συνομιλίες ήταν δύσκολες […] αλλά είναι σαφές στα μάτια όλων ότι η παρακωλυτική τακτική του καθεστώτος Ασαντ κατέστησε κάθε πρόοδο ακόμη πιο δύσκολη» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Τζον Κέρι, στην οποία επαινεί την αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης για το θάρρος και τη σοβαρότητά της.

Σε έναν σαφή υπαινιγμό για τη Ρωσία, ο Τζον Κέρι καλεί «τα στηρίγματα του καθεστώτος» να ασκήσουν πίεση επί της Δαμασκού για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στις συνομιλίες και να θέσει τέλος στις κτηνώδεις μεθόδους του επί του πεδίου της σύρραξης, όπως η χρήση των βαρελιών με εκρηκτικά στις συνοικίες του Χαλεπίου.

Τερματίζοντας τις συνομιλίες της Γενεύης, ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Λαχντάρ Μπραχίμι δήλωσε συντετριμμένος και ζήτησε συγγνώμη από τον συριακό λαό, ο οποίος είχε αποθέσει τόσο μεγάλες ελπίδες στην ευόδωση αυτών των διαπραγματεύσεων, τρία σχεδόν χρόνια μετά την έναρξη της σύρραξης που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων των 140.000 ανθρώπων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Γενεύης τον Ιανουάριο, 6.000 άνθρωπιοι σκοτώθηκαν στη Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Ο Λαχντάρ Μπραχίμι δεν όρισε ημερομηνία για την επανάληψη του διαλόγου ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της καθεστώτος της Δαμασκού και την αντιπολίτευση.

Ωστόσο, ο Τζον Κέρι έκανε λόγο για «διακοπή» που θα δώσει την ευκαιρία στις δύο πλευρές και στη διεθνή κοινότητα να «καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα εκμεταλλευθούν καλύτερα αυτό το χρονικό διάστημα, ώστε η επανάληψη των διαπραγματεύσεων να επιτρέψει την εξεύρεση πολιτικής λύσης σε αυτόν το φοβερό εμφύλιο πόλεμο».