Ο εμφύλιος στη Συρία βαθαίνει, οι νεκροί αυξάνονται ραγδαία και η ανθρωπιστική κρίση επιδεινώνεται. Mέσα σε αυτό το κλίμα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι κατέβαλε μια τελευταία προσπάθεια να κρατήσει ζωντανές τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Οι συνομιλίες και επισήμως έληξαν. Σε σύντομη ανακοίνωσή του, ο απεσταλμένος ζήτησε συγγνώμη από τον συριακό λαό για αυτή την εξέλιξη.

Το Λονδίνο και το Παρίσι επέρριψαν στο συριακό καθεστώς την ευθύνη για την αποτυχία του δεύτερου γύρου των συνομιλιών της Γενεύης ανάμεσα στη συριακή αντιπολίτευση και την κυβέρνηση της Δαμασκού.

«Η αδυναμία συμφωνίας επί του προγράμματος για τους προσεχείς γύρους των διαπραγματεύσεων αποτελεί σοβαρή οπισθοδρόμηση για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία και η ευθύνη ανήκει απευθείας στο καθεστώς του Ασαντ» ανέφερε σε ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ.

Τα σχόλια του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Λακντάρ Μπραχίμι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το πρωί του Σαββάτου «δείχνουν ξεκάθαρα ότι το καθεστώς αρνήθηκε να συζητήσει για ένα μεταβατικό κυβερνητικό σχήμα, θέμα που βρίσκεται στον πυρήνα των διαπραγματεύσεων και αποτελεί ουσιαστικό μέσον για τον τερματισμό του πολέμου», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

«Η Γαλλία καταδικάζει τη στάση του συριακού καθεστώτος που απέκλεισε οποιαδήποτε πρόοδο» δήλωσε από το Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

«Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων μόλις τερματίσθηκε στη Γενεύη. Καταδικάζω την στάση του συριακού καθεστώτος που απέκλεισε κάθε πρόοδο για τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και κλιμάκωσε τις βιαιότητες και τις πράξεις τρομοκράτησης του άμαχου πληθυσμού» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος δε στη Ρωσία, κάλεσε «όσους ασκούν επιρροή επί του συριακού καθεστώτος να το πείσουν το συντομότερο δυνατόν να σεβασθεί τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας».

Ο Λοράν Φαμπιούς χαιρέτισε «το θάρρος και το αίσθημα ευθύνης του Εθνικού Συριακού Συνασπισμού που υιοθέτησε εποικοδομητική στάση καθ΄όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Εκφράζοντας την υποστήριξή του προς τον Λακντάρ Μπραχίμι ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας δηλώνοντας ότι η αποτυχία των διαπραγματεύσεων θα μπορούσε «να σημάνει και το τέλος του δρόμου. Με με τον πόλεμο στη Συρία που προκαλεί κάθε μέρα όλο και περισσότερους νεκρούς και όλο και περισσότερες καταστροφές , έχουμε την υποχρεώση απέναντι στον συριακό λαό, να κάνουμε τα πάντα για να υπάρξει πρόοδος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης».

Το Λονδίνο θεωρεί επίσης ότι πλέον είναι ακόμη πιο επείγον να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της ανθρωπισιτκής κατάστασης στη Συρία. «Οι κάτοικοι των πολιορκημένων συριακών περιοχών και πολλών άλλων ζωνών στη χώρα που δεν λαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορούν να περιμένουν» δηλώνει ο Ουίλιαμ Χέιγκ.

Όπως ανακοίνωσε το Σάββατο ο Λαχντάρ Μπραχίμι, μετά την άρνηση της αντιπροσωπείας του συριακού καθεστώτος να εφαρμόσει την ημερήσια διάταξη, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έθεσε τέλος στις συνομιλίες μεταξύ των δύο συριακών πλευρών που βρίσκονταν σε αδιέξοδο εδώ και τρεις εβδομάδες και δεν όρισε ημερομηνία επανάληψής τους.