Νέες διαδηλώσεις -αυτή τη φορά με αίτημα την απελευθέρωση των συλληφθέντων των προηγούμενων ημερών- πραγματοποιήθηκαν στο Καράκας με την Αστυνομία να χρησιμοποιεί αντλίες νερού και δακρυγόνα για να τις διαλύσει.

Όσο για τον αριθμό των συλληφθέντων το τοπίο είναι αρκετά θολό. Οι Αρχές μιλούν επίσημα για 69 συλληφθέντες, ενώ Μη Κυβερνητική Οργάνωση εκτιμά ότι μόνο στην πρωτεύουσα συνελήφθησαν 90 άτομα.

Αρκετοί από τους συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να απελευθερώσει όλους τους συλληφθέντες, ιδιαίτερα εκείνους που ευθύνονται για της ζημιές σε κτίρια και επιχειρήσεις.

«Δεν θα επιτρέψω σε τέσσερις τρελούς να κλείνουν τους δρόμους και τις κεντρικές αρτηρίες» ήταν το μήνυμα του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος μάλιστα κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαδηλώσουν το Σάββατο.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις και της διεθνούς κοινότητας στα όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα. Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για υπερβολική χρήση χημικών και βίας στις διαδηλώσεις, καλώντας την κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα των διαδηλωτών.

Τα Ηνωμένα Έθνη, ο Λευκός Οίκος και η Αμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησαν από την κυβέρνηση Μαδούρο να ερευνήσει τις συνθήκες θανάτου των τριών διαδηλωτών.

Πάντως, οι φοιτητικές κινητοποιήσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρηση Μαδούρο από την εξουσία έχουν αναδείξει και τις ρωγμές στις τάξεις της Αντιπολίτευσης, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Η κυριότερη μορφή της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος έχει διεκδικήσει δύο φορές την προεδρία (με αντιπάλους διαδοχικά τον Τσάβες και τον Μαδούρο) εκτίμησε ότι «δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να εξαναγκάσουμε την κυβέρνηση σε παραίτηση».

Πάντως, ο πρόεδρος Μαδούρο τα έβαλε και με το Γαλλικό Πρακτορείο, θεωρώντας ότι δεν είναι αντικειμενικό στη μετάδοση των όσων συμβαίνουν στη χώρα.

Η περιφερειακή διευθύντρια του Γαλλικού Πρακτορείου στη Λατινική Αμερική, Ζουλιέτ Ολιέ-Λαρούς, δήλωσε ότι «δεν κατανοεί» τις κατηγορίες αυτές και ζήτησε να υπάρξει μια «συνάντηση με τις αρχές για να λάβει περισσότερες πληροφορίες» σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Βενεζουέλας.