Μπορεί να έχει εκπέσει από γερουσιαστής, μπορεί να έχει χάσει τα πολιτικά του δικαιώματα, αλλά ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του κόμματός του.

Ετσι, το Σάββατο, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια στις διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας, έχει μια σπουδαία ευκαιρία να πάρει «συμβολική εκδίκηση»: επιστρέφει στο Κυρηνάλιο Μέγαρο, όπου θα καθοριστεί η τύχη της χώρας, για να συζητήσει με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που τον περασμένο Νοέμβριο, αρνήθηκε να αποτρέψει την αποπομπή του από την Γερουσία, υπογράφοντας χάρη.

Είναι η πρώτη φορά που θα διαβαίνει το κατώφλι του Μεγάρου, πολιτικός αρχηγός καταδικασμένος αμετάκλητα από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της Ιταλίας (για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων) κι ενώ αναμένεται να ξεκινήσει να εκτίει τους επτά μήνες «εναλλακτικής» ποινής, προσφέροντας κοινωφελή εργασία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις θέλουν το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια να συγκεντρώνει το 24,3% στην πρόθεση ψήφου κι είναι ξεκάθαρο ότι ο Μπερλουσκόνι θα αρνηθεί να στηρίξει την κυβέρνηση που ετοιμάζεται να συνθέσει ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι.

Την Παρασκευή, σε προεκλογική ομιλία του στην Σαρδηνία, όπου την Κυριακή οι πολίτες ψηφίζουν για την ανανέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός ανέφερε: «θέλω να ευχηθώ καλή σταδιοδρομία στον Ρέντσι. Αυτά που συμβαίνουν, όμως, δεν νομίζω ότι συνάδουν με τα όσα πρέπει να εκτυλίσσονται σε μια δημοκρατία».

Στο μεταξύ, τόσο η Λέγκα του Βορρά, όσο και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο δεν πρόκειται να λάβουν μέρος στις διαβουλεύσεις υπό τον πρόεδρο Ναπολιτάνο, όπως ξεκαθάρισαν με ανακοινώσεις τους την Παρασκευή.