Αυτοί οι εκπαιδευτικοί δεν κρατούν «κλειδωμένη» τη γνώση στους τέσσερις τοίχους μιας σχολικής αίθουσας. Συνεχίζουν να προσφέρουν μάθηση σε μικρούς και μεγάλους και να εμπνέουν ακόμα και μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Πρόκειται για δασκάλους δημοτικών σχολείων αλλά και για καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια που ξεφεύγουν από τις νόρμες από ό,τι θεωρούμε συνηθισμένο στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση. Με κέφι, όρεξη και μεράκι, αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους προκειμένου να οργανώσουν πρωτοποριακές δράσεις. Από μαθήματα θεάτρου σκιών και ιντερνετικού ραδιοφώνου μέχρι λέσχες ανάγνωσης και συμμετοχές σε διαγωνισμούς διαστημικής. Γι’ αυτό και τα σχολεία τους ξεχωρίζουν και είναι περιζήτητα. Επίσης, αρκετοί είναι αυτοί που στηρίζουν τους μαθητές με μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας τα οποία πραγματοποιούνται εκτός του σχολικού προγράμματος.

(Αγγελική Φατούρου – Περιστέρι)

Λέσχη Ανάγνωσης με ελληνική λογοτεχνία

Η Λέσχη Ανάγνωσης του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Περιστερίου συμπληρώνει 7 χρόνια ζωής και πλέον αποτελεί θεσμό για όλη τη Δυτική Αττική. Και όχι άδικα. Από τη Λέσχη Ανάγνωσης του 1ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Περιστερίου έχουν περάσει σημαντικοί λογοτέχνες και διανοητές της χώρας μας. Ανάμεσά τους ο Μανώλης Γλέζος, ο Δημοσθένης Κούρτοβικ,ο Νίκος Σιδέρης,η Νάντια Βαλαβάνη,ο Φώτης Τερζάκης,ο Ανδρέας Μήτσου,ο Γιώργος Ραφτόπουλος,ο Νίκος Τράκκας,ο Νίκος Βλαντής, η Σοφία Κολοτούρου.

Οι μαθητές διαβάζουν βιβλία ελλήνων λογοτεχνών. Στη συνέχεια, αφού τα μελετήσουν τα συζητούν με τους συγγραφείς σε ειδικές παρουσιάσεις που πραγματοποιούνται σε χώρο του σχολείου μία φορά τον μήνα. Πίσω από την επιτυχία της Λέσχης βρίσκεται μία εκπαιδευτικός που μάλιστα δεν είναι φιλόλογος. Η Αγγελική Φατούρου διδάσκει Φυσική, είχε την ιδέα για τη δημιουργία της Λέσχης και σήμερα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της.

Οπως λέει στα «ΝΕΑ» η κυρία Φατούρου, ξεκίνησε τη Λέσχη για να δώσει την ευκαιρία σε ανθρώπους που στο παρελθόν δεν είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν λογοτεχνία να το κάνουν τώρα. «Στο σχολείο όπου διδάσκω οι μαθητές είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Και είναι από τους πιο «χτυπημένους» οικονομικά. Συνεπώς ήθελα να τους φέρω σε επαφή με ένα αντικείμενο που δεν είχαν γνωρίσει παλαιότερα. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι 30-40 ετών που μου έχουν πει ότι δεν είχαν διαβάσει ποτέ τους λογοτεχνικό βιβλίο… Εδώ ήταν η πρώτη φορά». Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο η Λέσχη εκδίδει και ένα λογοτεχνικό περιοδικό με λογοτεχνικά κείμενα των μαθητών.

(Νικόλαος Σιούτας – Νέα Σμύρνη)

Ολη η γειτονιά στο σχολείο κάθε Σάββατο

Ο δάσκαλος Νικόλαος Σιούτας ανέλαβε ως διευθυντής πριν από τρία χρόνια το 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης με στόχο να δημιουργήσει ένα σχολείο με όραμα και ανοιχτό στην κοινωνία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα έχει καταφέρει.Το σχολείο κάθε Σάββατο είναι ανοιχτό για όλη τη γειτονιά. Και όλοι θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους στα τμήματα του 4ου.

Το σχολείο διαθέτει ταρατσόκηπο, μετεωρολογικό σταθμό ενταγμένο στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, σχολή γονέων. Φέτος ο διευθυντής προχώρησε κι άλλο. «Αποφασίσαμε να προσφέρουμε δωρεάν δραστηριότητες κάθε Σάββατο για όλους τους μαθητές μας» τονίζει. Οπως προσθέτει, «αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν συνέχεια της φιλοσοφίας αλλά και των αρχών του Αλέξανδρου Δελμούζου, θέλοντας να αναδείξουμε τις ιδιαίτερες ικανότητες των παιδιών μας». Κάθε Σάββατο από τις 9 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα παραδοσιακών και μοντέρνων χορών, θεάτρου σκιών, ιντερνετικού ραδιοφώνου, ζωγραφικής, τένις, θεατρικής αγωγής, ζαχαροπλαστικής, σκακιού. Επίσης λειτουργεί οικογενειακό πρόγραμμα εκγύμνασης έκφρασης και επικοινωνίας γονέων και παιδιών.

Οι πρωτοβουλίες του διευθυντή δεν σταματούν εδώ. Πριν από μερικές ημέρες ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με τους μαθητές του Ολοήμερου της Α’ και Β’ τάξης με στόχο να ολοκληρώνουν όλα τα μαθήματά τους την Παρασκευή στο ωράριο του Ολοήμερου. Και συμβολικά να αφήνουν την τσάντα τους στο σχολείο.

(Γιάννα Παγιαβλή

(Γιάννα Παγιαβλή – Ρέθυμνο)

Μαθήματα για όλους στο Στέκι

των Καθηγητών

«Το Στέκι είναι ο χώρος όπου θα ξαναβρεθούμε, θα μοιραστούμε, θα προσφέρουμε, θα πάρουμε, θα επεξεργαστούμε, θα διασκεδάσουμε δηλώνοντας πως… είμαστε ακόμα ζωντανοί!».

Αυτό τονίζουν στο site τους οι εκπαιδευτικοί από το Στέκι των Καθηγητών, στο Ρέθυμνο. Πρόκειται για μία πολυπληθή ομάδα εκπαιδευτικών –υπολογίζονται σε 100 –που εθελοντικά μεταδίδουν δωρεάν εκτός σχολείου σε μικρούς και μεγάλους αυτό που ο καθένας ξέρει και αγαπά.

Ο κατάλογος με τα τμήματα που λειτουργούν στο Στέκι είναι μακρύς. Υπάρχουν μεταξύ άλλων τμήματα ισπανικών, γαλλικών, φωτογραφίας, πλεκτικής, θεατρική ομάδα, τάι τσι. Γίνονται προβολές ταινιών και εκδηλώσεις.

Το αποτέλεσμα είναι μέσα σε μια πενταετία το Στέκι «να έχει γίνει σημείο αναφοράς για το Ρέθυμνο» λέει στα «ΝΕΑ» η καθηγήτρια Μαθηματικών Γιάννα Παγιαβλή που είχε και την ιδέα για τη δημιουργία του. Οπως εξηγεί, στόχος της ήταν να δημιουργηθεί όχι ένα στέκι απλά ψυχαγωγικό αλλά «να είναι χώρος δημιουργικότητας. Ο κάθε συνάδελφος να μεταδίδει το χόμπι του, την αγάπη του για ένα αντικείμενο».

Οι αρχικές επιφυλάξεις και οι δισταγμοί ξεπεράστηκαν και σήμερα 200-300 άνθρωποι παρακολουθούν τα τμήματα στο Στέκι. Ολα, όπως τονίζει, υλοποιούνται χάρη στην εθελοντική και στη συλλογική δουλειά των εκπαιδευτικών. «Για παράδειγμα, ένας φυσικός διδάσκει ψαλτική. Στο τμήμα της πρέφας υπεύθυνη είμαι εγώ, μια και τα μαθηματικά είναι η αγάπη μου. Φωτογραφία διδάσκει ένας δάσκαλος».

Σημειώνεται ότι οι εκπαιδευτικοί του Στεκιού των Καθηγητών τα προηγούμενα χρόνια παρέδιδαν δωρεάν μαθήματα τα απογεύματα (ενισχυτική διδασκαλία) σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Το πρόγραμμα δεν συνεχίστηκε φέτος διότι αρχικά το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι θα γίνονται μαθήματα στα σχολεία. Κάτι που τελικά δεν υλοποιήθηκε.