Η κυβέρνηση της Ελβετίας ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο σχετικά με τον περιορισμό των ευρωπαίων πολιτών που θα μπορούν να μεταναστεύσουν στη χώρα. Επειτα όμως από το οριακό «όχι» των Ελβετών στη «μαζική μετανάστευση» από την Ευρώπη, η ΕΕ απέστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση της Βέρνης ζητώντας τον σεβασμό της συμφωνίας ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων που έχει υπογράψει. Σε διαφορετική περίπτωση οι Βρυξέλλες απειλούν με περιορισμό ακόμη και των οικονομικών δραστηριοτήτων μεταξύ των τραπεζών της Ελβετίας και των 28 χωρών-μελών της Ενωσης. «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και να μην αποδεχόμαστε την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων», ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Το «όχι» των Ελβετών και η σκληρή γραμμή που επέλεξε να ακολουθήσει η ΕΕ θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τις συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί αλλά και εκείνες που είναι υπό διαπραγμάτευση. Μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, η Κομισιόν διέκοψε μονομερώς τις διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για μια συμφωνία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η προώθηση της συγκεκριμένης συμφωνίας θα πρέπει να επανεξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο των διμερών σχέσεων».

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ξεκάθαρη: απόλυτος σεβασμός στις αποφάσεις των Ελβετών αλλά απόλυτος σεβασμός και σε όλες τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ των Βρυξελλών και της Βέρνης. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπογράμμισε πως οι θεμελιώδεις ελευθερίες που διέπουν τη λειτουργία της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς αποτελούν ένα «αδιαίρετο σύνολο» και δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές κατά βούληση ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιταλίας Εντσο Μοαβέρο ανέφερε με νόημα πως «η μπάλα βρίσκεται στη μεριά της Ελβετίας».

Οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας αφορούν αρκετούς τομείς: από τις μεταφορές και τις δημόσιες συμβάσεις έως την έρευνα, την εκπαίδευση και τη γεωργία. Στην περίπτωση που οριστεί ανώτατο όριο μεταναστών από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Ιταλών, Γερμανών και Γάλλων που ζουν κοντά στα ελβετικά σύνορα, τότε είναι πολύ πιθανό να τεθούν περιορισμοί ακόμη και στην ελεύθερη κυκλοφορία των τρένων και των αεροπλάνων.