Στο ΣτΕ προσέφυγαν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, ζητώντας την ακύρωση, ως αντισυνταγματικής και παράνομης, της απόφασης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία τον Αύγουστο του 2013 επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ στον τότε γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδη Σπινέλη για διαρροή προσωπικών δεδομένων φορολογουμένων.

Η Αρχή επέβαλε το πρόστιμο κρίνοντας ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων παραβίασε την υποχρέωσή της για λήψη κατάλληλων μέτρων ασφάλειας, γεγονός που οδήγησε σε διαρροή δεδομένων που αφορούν στο σύνολο σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα.

Τα προσωπικά φορολογικά δεδομένα, υπό την μορφή ηλεκτρονικών αρχείων, βρέθηκαν στην κατοχή εταιρειών, οι οποίες είχαν ήδη προβεί σε παράνομη επεξεργασία τους.

Παράλληλα, η Αρχή είχε υποχρεώσει τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των δεδομένων των φορολογουμένων, αλλά είχε ζητήσει να ενισχυθούν και τα ήδη υπάρχοντα μέτρα ασφαλείας.

Τα προσωπικά φορολογικά δεδομένα που βρέθηκαν από την Αρχή στην κατοχή εταιρειών αφορούν τα έτη 2000 έως και το 2012.

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι η επίμαχη απόφαση της Αρχής, λόγω του μεγάλου ύψους της, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, το δε πρόστιμο των 150.000 είναι παράνομο, καθώς υπερβαίνει το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο.

Τονίζεται, ακόμη, ότι είναι παράνομη η επίμαχη απόφαση της Αρχής, καθώς έχει παντελώς αόριστη αιτιολογία, εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα και επιβάλλει την εφαρμογή των συστάσεων της Αρχής «αμελλητί», κάτι που είναι εκ των πραγμάτων ανέφικτο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από