Οι τράπεζες που θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ τα οποία αρχίζουν την προσεχή άνοιξη αναγκαστικά θα κλείσουν, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα υποβάλει 130 τράπεζες σε 18 χώρες της ευρωζώνης σε τεστ αντοχής αργότερα φέτος πριν αναλάβει την εποπτεία τους τον Νοέμβριο.

«Ικανοποιήθηκα ιδιαίτερα από αυτό πoυ είπε η Ντανιέλ Νουί… ότι αν οι τράπεζες αποδειχτεί ότι είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, απλά θα χρειαστεί να τις κλείσουμε», είπε ο ολλανδός τεχνοκράτης σε συνέντευξή του στο Reuters.

H Ντανιέλ Νουί θα τεθεί επικεφαλής του νέου εποπτικού φορέα για τις τράπεζες της ευρωζώνης, ο οποίος θα υπάγεται στην ΕΚΤ.

«Η άποψή της είναι ότι θα είμαστε σκληροί. Και αυτό είναι το μήνυμα που χρειαζόμαστε όλοι, οι τράπεζες έπρεπε να πάρουν αυτό το μήνυμα, οι χρηματοοικονομικές αγορές χρειάζονται αυτό το μήνυμα και οι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζεται να πάρουν αυτό το μήνυμα», είπε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι είναι σημαντικό για την ευρωζώνη να εξυγιάνει με ταχείς ρυθμούς το τραπεζικό της σύστημα, διότι είναι βασικό για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι τράπεζες έχουν ήδη αναλάβει δράση και ότι δεν περιμένουν τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου.

Ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ δήλωσε ακόμη ότι είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το πώς θα κλείνουν οι τράπεζες και ποιος θα επωμίζεται το κόστος ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, διότι ενισχύονται τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα τόσο στα δεξιά όσο και στα αριστερά.

Για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για το ποιος θα αποφασίζει το κλείσιμο μιας τράπεζας και ποιος θα πληρώνει τον λογαριασμό.