Πριν από έναν ακριβώς μήνα, στις 14 Ιανουαρίου, η Time Warner Cable απέρριψε ως «χοντροκομμένα ανεπαρκή» την πρόταση εξαγοράς της Charter Communications, αντί τιμήματος 60 δισ. δολαρίων. Χθες ανακοίνωσε ότι δέχθηκε την προσφορά εξαγοράς της Comcast, η οποία ήταν μόνο 45,2 δισ. δολάρια. Η Charter Communications, βεβαίως, δεν είναι Comcast. Δεν είναι η μεγαλύτερη εταιρεία καλωδιακής τηλεόρασης των ΗΠΑ. Οπως και να έχει, η ενοποίηση της Comcast και της Time Warner Cable θα δημιουργήσει έναν γιγαντιαίο όμιλο που θα ελέγχει τα τρία τέταρτα της αμερικανικής συνδρομητικής τηλεοπτικής αγοράς. Εφόσον βεβαίως η συμφωνία εγκριθεί από τις αρμόδιες για τη λειτουργία του ελεύθερου ανταγωνισμού Αρχές των ΗΠΑ. Κάτι το οποίο δεν πρέπει να θεωρείται διόλου βέβαιο, εξαιτίας του προρρηθέντος τεράστιου μεριδίου που θα αποκτήσει στην εγχώρια αγορά ο νέος όμιλος.

ΤΙ ΘΑ ΕΛΕΓΧΕΙ. Ουσιαστικά η ενοποιημένη εταιρεία, εφόσον αφεθεί να συγκροτηθεί, θα ελέγχει τις 19 από τις 20 μεγάλες τηλεοπτικές αγορές των ΗΠΑ. Και θα αποκτήσει, ασφαλώς, τεράστια επιρροή τόσο στην επιλογή του περιεχομένου των καλωδιακών καναλιών όσο και στις διαπραγματεύσεις με τους διαφημιζομένους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αμερικανική τηλεοπτική αγορά από τη Νέα Υόρκη μέχρι το Λος Αντζελες θα ελέγχεται από έναν επιχειρηματικό όμιλο. «Είναι καταφανές ότι η θέση που θα κατέχει στην αγορά θα είναι δεσπόζουσα. Γι’ αυτό και η Comcast θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη στην Ουάσιγκτον για να εξασφαλίσει το πράσινο φως και να προχωρήσει στη συμφωνία» δήλωσε στο Reuters ο Τόνι Ουάιμπλ της εταιρείας συμβούλων Janney. «Η συγχώνευση θα δώσει στην Comcast μιαν άνευ προηγουμένου ισχύ σε αρκετές σημαντικές αγορές, όχι μόνο στην αγορά των τηλεοπτικών παραγωγών και στη διαφημιστική αγορά» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εδρεύων στην Ουάσιγκτον όμιλος προστασίας των καταναλωτών Public Knowledge.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Comcast Μπράιαν Ρόμπερτς, πάντως, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που απέστειλε στους αναλυτές του κλάδου σημειώνει ότι η εταιρεία του διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε ό,τι αφορά την ενοποίηση περιουσιακών στοιχείων στην αγορά των καλωδιακών επικοινωνιών και γι’ αυτό έχει την πεποίθηση ότι θα κλείσει τη συμφωνία. «Εχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τις δύο εταιρείες να δουλέψουν μαζί γρήγορα και αποτελεσματικά» υποστήριξε ο Ρόμπερτς. Ο αμερικανός μάνατζερ πρόσθεσε ότι οι συνέργειες που θα πετύχουν οι Comcast και Time Warner Cable θα φθάσουν τα 1,5 δισ. δολάρια ετησίως. Και το 50% των συνεργειών αυτών είναι δυνατόν να επιτευχθεί τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της ενοποιημένης εταιρείας.

Ο ενοποιημένος όμιλος θα μειώσει κατά 3 εκατ. τους συνδρομητές του και με τους περίπου 22 εκατ. συνδρομητές καλωδιακής τηλεόρασης της Comcast, θα αριθμεί κάτι λιγότερους από 30 εκατ. συνδρομητές, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 30% της αμερικανικής αγοράς. Αν ολοκληρωθεί η συμφωνία, θα είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που αλλάζει εκ βάθρων το τοπίο των μέσων ενημέρωσης στις ΗΠΑ. Διότι το 2013 η Comcast εξαγόρασε αντί 17 δισ. δολαρίων την NBC Universal. Και αυτή η εξαγορά ίσως περιπλέξει, εκτιμούν οι ειδικοί,την υπόθεση «έγκριση της συμφωνίας» από τις εποπτικές Αρχές.