Το 10% των κτιρίων στην Κεφαλονιά που έχουν κριθεί ακατάλληλα για κατοικία από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο εκτιμάται ότι τελικά θα κατεδαφιστεί. Αυτό επισημαίνει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς Σταύρος Τραυλός. Μέχρι στιγμής, όπως λέει, έχουν γίνει 3.500 πρωτοβάθμιοι έλεγχοι και έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμα 1.400 κτίρια.

Από χθες ξεκίνησαν εντατικά οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, οι οποίοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς, «αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 2-3 εβδομάδες», οπότε και θα ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι ο αριθμός των κτιρίων που θα κατεδαφιστούν. Με την ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου ελέγχου θα ξεκινήσει και η οικονομική ενίσχυση τόσο για την επιδότηση ενοικίου –και της συστέγασης –όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών.

Στο μεταξύ, η μετασεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά και οι κάτοικοι του Ληξουρίου προσπαθούν να επανέλθουν σιγά σιγά στους κανονικούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Βασίλη Καραστάθη, από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας έως την ίδια ώρα χθες σημειώθηκαν 50 μετασεισμοί, με τον μεγαλύτερο να έχει μέγεθος 3 ρίχτερ. «Τα τελευταία 24ωρα βλέπουμε ότι υπάρχει μια σχετική αποκλιμάκωση», λέει. «Ομως η εικόνα αυτή θα πρέπει να παγιωθεί για να έχουμε βάσιμες ενδείξεις ότι η μετασεισμική ακολουθία εξασθενεί». Την ίδια άποψη έχει και ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας. «Η εικόνα είναι πολύ καλή. Και όσο πάει η κατάσταση εξομαλύνεται», υποστηρίζει.

Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο του νησιού, όπως λέει ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, έχει αποκατασταθεί η οδική σύνδεση μεταξύ Ληξουρίου και Αργοστολίου. Για τα έργα στο λιμάνι του Ληξουρίου ο κ. Παρίσης εκτιμά ότι θα έχουν αποκατασταθεί έως τον Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή, αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπιστούν ως ειδική κατηγορία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις διατυπώνουν οι υποψήφιοι από τη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά. Σημειώνεται ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά για τρίτη εβδομάδα, αρκετά έχουν υποστεί ζημιές, ενώ πολλοί μαθητές έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μαζί με τις οικογένειές τους. Συνεπώς οι συνθήκες της προετοιμασίας τους διαφέρουν από εκείνες των συνυποψηφίων τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.