Η πολύ σκληρή συνταγή λιτότητας που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα έφερε ύφεση μεγαλύτερη από όσο η εκτιμούσαμε αρχικά, παραδέχεται τώρα και ο ΟΟΣΑ.

Ο διεθνής οργανισμός παραδέχθηκε χθες και αυτός, μετά το ΔΝΤ, τη λάθος συνταγή που εφαρμόστηκε στην ελληνική οικονομία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάσει ύφεση πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Συγκεκριμένα, σε έκθεσή του για τα λάθη (υπερεκτιμήσεις) που έγιναν στις οικονομικές προβλέψεις πριν και μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση και ιδιαίτερα για τα έτη 2007-2012, ο ΟΟΣΑ παραδέχθηκε ότι «ισχυρές κινήσεις προς την κατεύθυνση δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες για τη χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη, αλλά ο ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι αυτό έγινε μόνο κάποια χρόνια και μόνο εάν περιληφθεί στην ανάλυση και η Ελλάδα».

Οπως υποστήριξε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Πιερ Κάρλο Παντοάν, αναφερόμενος στις εκτιμήσεις του Οργανισμού για το σύνολο των χωρών που καλύπτει, «ο ΟΟΣΑ δεν υποτίμησε τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές», όπως είχε παραδεχθεί ότι είχε κάνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. «Ηταν η επαναλαμβανόμενη υπόθεση ότι η κρίση του ευρώ θα υποχωρήσει με τον καιρό και ότι οι μεγάλες διαφορές στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων θα μειωθούν που αποτέλεσαν την πιο σημαντική πηγή του λάθους».

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει στην έκθεσή του ότι πολλά λάθη που έγιναν σε προβλέψεις για σειρά ετών οφείλονται στην αποτυχία να αναγνωριστεί η σοβαρότητα της κρίσης στην ευρωζώνη και οι επιπτώσεις που αυτή θα είχε στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Οργανισμός ανέφερε ότι την περίοδο 2007-2012 υπερεκτίμησε επανειλημμένα τις προοπτικές ανάπτυξης διαφόρων χωρών, προσθέτοντας ότι ακόμη και όταν αποφάσισε να υποβαθμίσει τις προβλέψεις μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η υποβάθμιση των προβλέψεων αυτών δεν ήταν αρκετή.
Ο ΟΟΣΑ παραδέχεται

«Iσχυρές κινήσεις προς την κατεύθυνση δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν θεωρηθεί υπεύθυνες για τη χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη, αλλά ο ΟΟΣΑ διαπίστωσε ότι αυτό έγινε μόνο κάποια χρόνια και μόνο εάν περιληφθεί στην ανάλυση και η Ελλάδα»