Για «εντυπωσιακό» πρωτογενές πλεόνασμα κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠαΣοΚ επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι με πρόσχημα το χρέος διεξάγεται στην πλάτη της Ελλάδας ένας ανταγωνισμός μεταξύ του ΔΝΤ και κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανέφερε από τις Βρυξέλλες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται πολιτικές αποφάσεις ή χάρες αλλά έγκυρους θεσμικούς συνομιλητές οι οποίοι να είναι σε θέση να καταλάβουν τεχνικά δεδομένα για το χρέος. Οπως διευκρίνισε η Ελλάδα «δεν χρειάζεται τίποτε άλλο πέραν της ενεργοποίησης προβλέψεων και θεσμών που υπάρχουν ούτως ή άλλως για όλα τα κράτη-μέλη», όμως απαιτείται θεσμική σοβαρότητα και τεχνική αξιοπιστία που σέβεται τις θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού.

Ως εκ τούτου, τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η συζήτηση περί του χρέους και της βιωσιμότητάς του και διαβεβαίωσε ότι η διεργασία για την αντιμετώπιση του χρέους θα ολοκληρωθεί εντός του εξαμήνου.

Επικοινωνιακό κόλπο χαρακτηρίζει το πλεόνασμα του 2013 ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως η τεχνητή αισιοδοξία της κυβέρνησης δεν θα παραπλανήσει κανέναν.

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος τονίζεται: «Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον ελληνικό λαό ότι ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι άλλος από την αποφυγή με κάθε τρόπο –κατόπιν συμφωνίας με την τρόικα –της ανακοίνωσης νέων δημοσιονομικών μέτρων πριν από τις ευρωεκλογές». Και υπογραμμίζεται ότι «η επίτευξη του όποιου πλεονάσματος οφείλεται σε μια πολιτική που καταστρέφει την πλειοψηφία της κοινωνίας προς όφελος μιας μικρής ολιγαρχίας».