Επιμένει η κυβέρνηση στην επιστροφή της χώρας στις αγορές, επιχειρώντας να εκμεταλλευθεί αλλά και να ενισχύσει τη θετική δυναμική που δημιουργούν οι προσδοκίες για τα μεγέθη της οικονομίας και κυρίως το πρωτογενές πλεόνασμα. Προσδοκίες, οι οποίες αποτυπώθηκαν χθες και στη ραγδαία πτώση των spreads των ελληνικών ομολόγων.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί συνδέουν, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, την επιστροφή στις αγορές με το πρώτο σήμα της ευρωζώνης για τη μείωση του δημόσιου χρέους που επιδιώκεται να δοθεί πριν από τις ευρωεκλογές. Και αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση π.χ. επιμήκυνσης των ομολόγων από τα 30 στα 50 χρόνια, οι όροι εξυπηρέτησης του χρέους θα βελτιωθούν σημαντικά, καθιστώντας τους ελληνικούς τίτλους πολύ πιο ελκυστικούς για τους αγοραστές.

Η ΕΚΠΛΗΞΗ. Τους σχεδιασμούς αυτούς θα στηρίξει πάνω από όλα η επιβεβαίωση των προσδοκιών για πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη το 2013. Χθες πάντως υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε ότι κυβέρνηση και τρόικα είναι κοντά σε συμφωνία για το ακριβές ύψος του.

Υπέρ της επιστροφής στις αγορές, την οποία συζητούν πλέον και οι μέχρι τώρα επιφυλακτικοί Ευρωπαίοι, τάχθηκε ανοιχτά με δηλώσεις του χθες στους «Financial Times» o επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Στέλιος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Οι δηλώσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες επιδόσεις – έκπληξη στα δημοσιονομικά, αλλά και τη γενικότερη ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών στην ευρωζώνη, οδήγησαν χθες σε ραγδαία πτώση των spreads των δεκαετών ομολόγων κατά 21 μονάδες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στις 571 μονάδες βάσης.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο αφότου η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010. Αντίστοιχα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010 και το επιτόκιο δανεισμού στη χθεσινή έκδοση τρίμηνων εντόκων γραμματίων 1,3 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,6% έναντι 4,68% τον Δεκέμβριο του 2011. Την ώρα που η Πορτογαλία αντλούσε για δεύτερη φορά κεφάλαια από τις αγορές, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγούσε στον συντάκτη των «Financial Times» ότι ο στόχος της Ελλάδας σε πρώτη φάση θα είναι να προχωρήσει σε μικρές εκδόσεις ομολόγων ώστε αποκαταστήσει το βάθος και τη ρευστότητα της αγοράς ομολόγων της.

Επεσήμανε μάλιστα ότι το ελληνικό χρέος έχει πολύ καλές προϋποθέσεις εξυπηρέτησης, δεδομένου ότι έχει μέση ωρίμαση στα 17 χρόνια και διακρατείται σχεδόν στο σύνολό του από τον δημόσιο τομέα (κράτη, ΔΝΤ και ΕΚΤ). Οι προϋποθέσεις αυτές θα βελτιωθούν, όπως είπε, από τις αναμενόμενες αλλαγές στους όρους διάσωσης, υπονοώντας τη μείωση του επιτοκίου και την αύξηση της διάρκειας των ομολόγων.

Πρώτα, όμως, η Ελλάδα θα κληθεί να αποδείξει ότι πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα και να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα για τα διαρθρωτικά μέτρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας περιορίστηκε χθες να πει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει την πρόβλεψη της κυβέρνησης για 812 εκατ. ευρώ (ενώ θα φτάσει τα 3,9 δισ. με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών της Eurostat)». Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, νωρίτερα από τις προβλέψεις, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα», είπε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι τον Ιανουάριο το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 811 εκατ. έναντι 415 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2013, αλλά χαμηλότερα από τον στόχο για πλεόνασμα 955 εκατ.