Οι υπουργοί Εσωτερικών και Αμυνας της Ολλανδίας μπήκαν στο στόχαστρο σφοδρών επικρίσεων αφού αποκαλύφθηκε ότι οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες και όχι η αμερικανική NSA, όπως υποστήριζαν έως τώρα, είχαν συλλέξει δεδομένα από περίπου 1,8 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις.

Οι ολλανδικές εφημερίδες ανέφεραν σε δημοσιεύματά τους την Τρίτη ότι υπάρχει πιθανότητα παραίτησης των υπουργών.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ και η υπουργός Αμυνας Ζανίν Χένις πρόκειται να απαντήσουν το απόγευμα στο κοινοβούλιο για το θέμα αυτό σε μια συζήτηση που χαρακτηρίζεται "επική" από τα μέσα ενημέρωσης. Μετά την κατάθεσή τους τα δύο κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι Εργατικοί και οι Φιλελεύθεροι, "θα αποφασίσουν εάν θα αφήσουν τον Ρόναλντ Πλάστερκ και την Ζανίν Χένις να παραιτηθούν", γράφει η κεντροαριστερή εφημερίδα De Volksrant.

Απαντώντας σε ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που ανέφερε ότι η αμερικανική NSA παρακολουθούσε 1,8 εκατομμύρια τηλεφωνικές κλήσεις τον Δεκέμβριο του 2012 στην Ολλανδία, ο Πλάστερκ είχε δηλώσει στα τέλη Οκτωβρίου ότι τέτοιες παρακολουθήσεις δεν γίνονται από τις ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, τρεις μήνες αργότερα, στις 4 Φεβρουαρίου, ο Πλάστερκ και η Χένις δήλωναν το ακριβώς αντίθετο, σε επιστολή που απηύθυναν στο κοινοβούλιο.

Τα μεταδεδομένα συνέλεγε μια διεύθυνση των ολλανδικών μυστικών υπηρεσιών "στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων" της χώρας και κατόπιν τα μοιραζόταν με την NSA. Τα στοιχεία αυτά, δηλαδή η διάρκεια, η ώρα της κλήσης και οι τηλεφωνικοί αριθμοί αφορούσαν μόνο κλήσεις που γίνονταν προς ή από το εξωτερικό.
Πολλοί βουλευτές έχουν ενοχληθεί από το γεγονός ότι οι δύο υπουργοί παραδέχτηκαν ότι πληροφορήθηκαν στις 22 Νοεμβρίου ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν από τις ολλανδικές και όχι τις αμερικανικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από