Πενήντα έξι καλοσιδερωμένες μπούκλες. Ούτε μία παραπάνω. Πάντα! Η κυρία Γκέρτρουντ Τεμπλ, η μητέρα της, φρόντιζε κάθε μέρα να τις «πλάσει» με τα μπικουτί και να τις στερεώσει με λακ. Αλλωστε σε αυτές τις μπούκλες και στο πολυδιαφημισμένο μουτράκι της μικρής Σίρλεϊ βασιζόταν ο επιούσιος της οικογένειας.

Διότι η μικρή ηθοποιός και χορεύτρια –όχι πάντα τόσο καλή –που ξεκίνησε να παίρνει 1.500 δολάρια την εβδομάδα και 50.000 για κάθε ταινία, ποσά τεράστια για τα μέτρα της εποχής, το 1934, έως το 1938, στον κολοφώνα της δόξας της έφτασε να εισπράττει 300.000 την εβδομάδα και να αποφέρει στο στούντιό της, την 20th Century Fox, συνολικά 30 εκατ. δολάρια στα ελάχιστα χρόνια κατά τα οποία αναδείχτηκε σουπερστάρ του βεληνεκούς μιας Μάρλεν Ντίτριχ.

Βέβαια, η ίδια η «χαριτωμένη μικρούλα» που μεγαλώνοντας έχασε τη λάμψη της, μιλώντας το 1988 στον Λάρι Κινγκ υποστήριξε ότι η ίδια φάνηκε να είχε εισπράξει τότε συνολικά 3 εκατ. δολάρια (άλλο ένα μυθικό ποσό στα χρόνια μετά το κραχ του ’29), αλλά στο καταπίστευμά της βρέθηκαν μόνον 45.000 δολάρια.

Αν αυτό ίσχυε, η Σίρλεϊ δεν εξαγόρασε ούτε τα περίφημα χορευτικά της με το μπαστούνι στη «Μικρή στρατηγό», παρέα με τον Μπιλ «Μποτζάνγκλς» Ρόμπινσον, ούτε μία σειρά από καλοπληρωμένες και πολυδιαφημισμένες ταινίες ούτε καν το άστρο της στη Λεωφόρο της Δόξας. Κι ας πήραν από εκείνη το όνομά τους δύο άλλες ηθοποιοί: η Σίρλεϊ Τζόουνς και η Σίρλεϊ ΜακΛέιν! Κι ας έδωσε το όνομά της σε ένα διάσημο ανά την υφήλιο μη αλκοολούχο κοκτέιλ, με τζίντζερ έιλ, γρεναδίνη και χυμό πορτοκαλιού.

Δεν είχε την τύχη της Τζούντι Γκάρλαντ, η οποία τελικά πήρε από τη Σίρλεϊ τον ρόλο της Ντόροθι στον εμβληματικό «Μάγο του Οζ», όταν η 20th Century Fox αρνήθηκε να «δανείσει» τη διάσημη μικρούλα –που κυκλοφορούσε πάντα με σωματοφύλακα τον οποίο φώναζε «Φοίνικα» –στην εταιρεία παραγωγής του «Μάγου».

Κι ας είχε στα επτά της το ρεκόρ του ακριβότερου συμβολαίου ασφάλειας ζωής στους Λόιντς του Λονδίνου, με τον παράξενο όρο ότι δεν θα λάβει αποζημίωση αν τραυματιστεί ή πεθάνει υπό την επήρεια ουσιών! Κι ας είχε παραδώσει με τα χεράκια της στον Γουόλτ Ντίσνεϊ το 1937 το Οσκαρ μαζί με επτά… Οσκαράκια για τη «Χιονάτη και τους επτά νάνους». Ή στη σταρ Κλοντέντ Κολμπέρ. Κι ας της ζήτησε αυτόγραφο στο πλατό όπου θα δούλευαν μαζί ένας Γκάρι Κούπερ.

Μόλις πάτησε τα 12 η μικρούλα με τις 56 καλοσιδερωμένες μπούκλες γνώρισε την πρώτη αποτυχία. Εκτοτε, αν εξαιρέσει κάποιος τη διπλωματική – πολιτική καριέρα που επέλεξε για να μείνει στα φώτα, ακουγόταν μόνο με τις συνεχείς, κάθε τόσο, αναφορές περί δήθεν… θανάτου της στο Διαδίκτυο. Τόσο που η είδηση του (πραγματικού) θανάτου άφησε σε πολλούς ένα ερωτηματικό: «Μα ζούσε η Σίρλεϊ Τεμπλ;».

ΣΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ

Η ζωή μετά το σινεμά

Η Σίρλεϊ Τεμπλ δεν είχε την τύχη της Λιζ Τέιλορ να μετεξελιχθεί από παιδί-θαύμα σε ενήλική σταρ ολκής. Με την πρώτη αποτυχία και όσο μεγάλωνε το άστρο της άρχισε να δύει. Ταχύτατα. Η ίδια, εθισμένη στη δημοσιότητα, έψαξε ή ζήτησε σωσίβιο από τους φίλους της στο κόμμα των Ρεπουμπλικανών. Ο φίλος της Ρίτσαρντ Νίξον, ο – ηθοποιός και εκείνος – Ρόναλντ Ρίγκαν και ο Τζορτζ Μπους πατέρας, ως πρόεδροι, τη βοήθησαν να περάσει από τη μεγάλη οθόνη στην πολιτική. Ετσι έφτασε να διοριστεί πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Γκάνα και στην Τσεχοσλοβακία, δίχως να αφήσει κάτι αξιομνημόνευτο, πλην ίσως κάποιων εξωφύλλων περιοδικών ποικίλης ύλης. Αργότερα τη διόρισαν και αντιπρόσωπο στα Ηνωμένα Εθνη, και πάλι δίχως να έχουμε κάτι να θυμόμαστε από αυτό.

Εκείνη πάλι ήθελε να ξεχάσει και την προσπάθειά της να εκλεγεί γερουσιαστής, με τους Ρεπουμπλικανούς πάντα, στην Καλιφόρνια το 1967. Το δε Οσκαρ που παρέδωσε το 1937 στον Γουόλτ Ντίσνεϊ το εξαργύρωσε με θέση προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο των παραγωγών Ντίσνεϊ το 1974. Τη φήμη της την είχε εξαργυρώσει στα 17 της με έναν πλούσιο γάμο, με τον κρεατέμπορο με βλέψεις ηθοποιού Τζον Αγκαρ, με τον οποίο έπαιξαν μαζί στο γουέστερν του Τζον Φορντ «Φορτ Απάτσι» λίγο προτού ανακοινώσει επισήμως ότι αποσύρεται από το σινεμά (1950). Απέκτησε σόου στην τηλεόραση, ερωτεύτηκε τον επίσης πάμπλουτο Τσαρλς Ολντεν Μπλακ, αναγκάστηκε να υποστεί μαστεκτομή λόγω καρκίνου – διαδήλωσε το γεγονός όπως η Αντζελίνα Τζολί για να λάβει 50.000 επιστολές συμπαράστασης – και ολοκλήρωσε το 1988 την αυτοβιογραφία της «Child Star».