Συναγερμός σήμανε αμέσως μετά τα μεσάνυχτα στην Αντιτρομοκρατική, όταν το Τμήμα Ασφαλείας Καμινίων ενημέρωσε ότι ο κατηγορούμενος για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς Κώστας Σακκάς δεν είχε δώσει το «παρών», ως ώφειλε.

Ο 32χρονος Σακκάς είχε αφεθεί προ εικοσαημέρου ελεύθερος υπό όρους, μετά τη νέα δικογραφία που είχε συνταχθεί εις βάρος του. Η δικογραφία αφορούσε τον εντοπισμό αποτυπωμάτων του σε αντικείμενα που είχαν βρεθεί στη γιάφκα των Πυρήνων στο Χαλάνδρι, τον Σεπτέμβριο του 2009. Για την υπόθεση αυτή, ο Σακκάς είχε συλληφθεί στις 16 Ιανουαρίου. Είχε όμως προηγηθεί άλλη μία σύλληψη, στις 7 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που είχε γίνει γνωστή η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού από τον Κορυδαλλό. Τότε, αφορμή για τη σύλληψη του Σακκά είχε αποτελέσει η παραβίαση των όρων διαμονής που του είχαν επιβληθεί το περασμένο καλοκαίρι. Επειτα από πολυήμερη απεργία πείνας, η προφυλάκιση του Σακκά είχε αντικατασταθεί με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Σημειώνεται ότι ο Σακκάς, που είχε συλληφθεί αρχικά το 2010 με όπλα στην κατοχή του, είχε παραμείνει προφυλακισμένος συνολικά επί 31 μήνες, δυνάμει δύο διαδοχικών ενταλμάτων, χωρίς ωστόσο να δικαστεί.

Η Αντιτρομοκρατική αποδίδει στον Σακκά κεντρικό ρόλο στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοσιοποίηση της παραβίασης των περιοριστικών όρων που του έχουν επιβληθεί έγινε μόλις 40 λεπτά μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε για να δώσει το «παρών» (έληγε τα μεσάνυχτα). Το γεγονός, πάντως, ότι ο κατηγορούμενος δεν έδωσε εντός των προθεσμιών το «παρών» προκαλούσε έντονα ερωτηματικά, αφού ο Σακκάς είχε κάθε λόγο να μην παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Από τη στιγμή που το έκανε, αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για ενδεχόμενη απόφασή του να περάσει στον κατάλογο των «εξαφανισμένων». Πάντως, διατηρούσαν κάποιες ελπίδες ότι τελικά θα εμφανιζόταν, έστω και με καθυστέρηση. Οι ίδιες αστυνομικές πηγές θύμιζαν τις στενές σχέσεις που διατηρούσε στον Κορυδαλλό με τα μέλη και τους κατηγορουμένους για τους Πυρήνες της Φωτιάς ο Χριστόδουλος Ξηρός.