Τους ρυθμούς της καθημερινότητας προσπαθούν να ανακτήσουν οι κάτοικοι του Ληξουρίου. Οκτώ ημέρες μετά τον δεύτερο ισχυρό σεισμό οι επιστήμονες μιλούν πλέον για ομαλή μετασεισμική ακολουθία, σημειώνοντας επιπλέον ότι η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται να βαίνει προς εκτόνωση. «Η κατάσταση φαίνεται να ηρεμεί» λέει ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας. «Θα ήταν όμως ακόμη καλύτερα αν είχαμε έναν μεγαλύτερο μετασεισμό μεγέθους 5 ρίχτερ για να επέλθει μεγαλύτερη εκτόνωση».Την ίδια άποψη περί εκτόνωσης έχει και ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Βασίλης Καραστάθης. «Η μετασεισμική ακολουθία φαίνεται να έχει πέσει, ωστόσο εξακολουθούμε να είμαστε σε επιφυλακή» συμπληρώνει. Από την Κυριακή βρίσκεται στην Κεφαλονιά το κρουαζιερόπλοιο «Aegean Paradise», συμφερόντων του Βίκτωρα Ρέστη. Το πλοίο, που έδεσε σε αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι του Ληξουρίου, θα παραμείνει στο νησί για δύο μήνες και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 600 ανθρώπους. Ηδη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς Αλέξανδρο Παρίση, έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο γύρω στους 300 σεισμόπληκτους.
Από σήμερα ξεκινούν εντατικά και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς Σταύρο Τραυλό, σε ό,τι αφορά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο έχουν γίνει 3.500 αυτοψίες και γύρω στα 1.400 σπίτια έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμα. Με την ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου ελέγχου θα ξεκινήσει και η οικονομική ενίσχυση των σεισμοπλήκτων, τόσο για την επιδότηση ενοικίου - και της συστέγασης - όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών. Σημειώνεται ότι η επιδότηση του ενοικίου είναι από 300 ευρώ για μεμονωμένα άτομα έως 500 ευρώ για οικογένειες με πάνω από τέσσερα μέλη. Για την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια η κρατική αρωγή είναι 80% και το υπόλοιπο 20% θα προέρχεται από άτοκο δάνειο.
Οπως επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Στράτος Σιμόπουλος, στις επόμενες 5-6 ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς. Σήμερα, όπως εξηγεί, εξαιτίας των ζημιών από τους σεισμούς ο έλεγχος των αποσκευών γίνεται εκτός του κτιρίου.
Στο μεταξύ, με νομοθετική πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, όλα τα ποσά που θα συγκεντρωθούν από την τακτοποίηση αυθαιρέτων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη θα διατίθενται αποκλειστικά για δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης στις πληγείσες περιοχές.
Από την Κεφαλονιά, όπου βρέθηκε χθες, ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «η διαχείριση της κρίσης θα γίνει με βάση τις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και το γεγονός ότι έρχεται τουριστική περίοδο και πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η εικόνα του νησιού και η καθημερινότητα των ανθρώπων».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από