Την προειδοποίηση ότι η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει και ότι η αντιμετώπισή της πρέπει να γίνει με τρόπο ώστε να μην οδηγηθούν χώρες εκτός του ευρώ απηύθυνε χθες ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ σε ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα «Μαθήματα από την κρίση: Βελτιώνοντας την οικονομική και δημοσιονομική διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ». Ο γάλλος πρώην κεντρικός τραπεζίτης εστίασε στην ανάγκη θεσμικής ενίσχυσης του Ευρωκοινοβουλίου ώστε να μπορεί ως διαιτητής να επιλαμβάνεται όταν ένα κράτος-μέλος αρνείται να εφαρμόσει τις συστάσεις του Eurogroup ενώ ξεκαθάρισε πως οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να δώσουν μάχη για την ΕΕ σε ένα περιβάλλον ευρωσκεπτικισμού. Εκτίμησε ότι τον Απρίλιο με την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για αποφάσεις που θα επιμηκύνουν τα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να μειώνουν τα επιτόκιά τους. Αναφερόμενος στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τόνισε πως κατηγορείται από πολλούς ότι ήταν κατά της αναδιάρθρωσης. Πάντως όπως είπε την απόφαση για το PSI την έλαβε η Ελλάδα με τους πιστωτές της.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Ο κ. Τρισέ μίλησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και το Γραφείο της Ελληνικής Προεδρίας και την οποία συντόνισε ο γνωστός γάλλος δημοσιογράφος Ζαν Μαρί Κολομπανί. Κατά την τοποθέτησή του έκανε έναν ευρύτερο απολογισμό της διεθνούς οικονομικής κατάστασης από το 2007 μέχρι σήμερα και αναφέρθηκε διεξοδικά στους λόγους που προκάλεσαν την κρίση αλλά και στις αποφάσεις που οδήγησαν στην σταθεροποίηση της κατάστασης.

Ο πρώην επικεφαλής ΕΚΤ, αν και απέφυγε να κάνει ειδικές αναφορές στην ελληνική οικονομία, παρομοίασε την Ελλάδα με τη Lehman Brothers, με την διαφορά όπως είπε ότι η χώρα διεσώθη μέσα από τις συντονισμένες ενέργειες της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό προασπίστηκε τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα λέγοντας πως υπό διαφορετικές συνθήκες η κατάσταση θα μπορούσε να είναι τραγική και αντίστοιχη με εκείνη της Αργεντινής. Αναφερόμενος στο παρόν τόνισε πως η Ελλάδα ανακτά με τις αποφάσεις που λαμβάνει την αξιοπιστία της και στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι τον Απρίλιο και υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η δημοσιονομική πρόοδος της χώρας δεν αποκλείεται οι πιστώτριες χώρες να εξετάσουν προσαρμογές στη διάρκεια του χρέους και στα επιτόκια που έχουν δανείσει την Ελλάδα. Ο Τρισέ σημείωσε σε αυστηρό τόνο ότι η χώρα δεν πρέπει να βρεθεί ποτέ ξανά στη θέση να δαπανά 50% περισσότερα από όσα παράγει. «Οταν ξοδεύεις 50% περισσότερο από όσα βγάζεις, θα έχει μελλοντικά δράματα».

ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ. Ο κ. Τρισέ δέχθηκε και ερώτηση από το κοινό για το θέμα του κουρέματος των ελλήνων ιδιωτών ομολογιούχων κατά το PSI και για το γεγονός ότι πολίτες παροτρύνονταν από το ελληνικό Δημόσιο να αγοράσουν ομόλογα την περίοδο 2009 -2010 τα οποία εν τέλει μετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους, όταν οι επενδύσεις της ΕΚΤ στο ελληνικό χρέος παρέμειναν αλώβητες. Ο γάλλος τραπεζίτης τόνισε πως ο ίδιος κατηγορείται από πολλούς για το ότι ήταν αντίθετος στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ότι το δέχτηκε μόλις τον Ιούλιο του 2011 και όταν η Ελλάδα είχε έλθει σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της. Για την εξαίρεση της ΕΚΤ από το PSI, επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι το χρήμα όλων των πολιτών της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων, ξεκαθαρίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι θα ήταν ανεπίτρεπτο να δεχθεί οποιεσδήποτε απώλειες.

Ερωτηθείς από το κοινό και από τον συντονιστή της συζήτησης Ζαν-Μαρί Κολομπανί για την ταχύτητα λήψης των αποφάσεων της ευρωζώνη στην ευρωπαϊκή κρίση και στην ελληνική υπόθεση, όπως και για τους πολιτικούς συσχετισμούς που επηρέασαν αυτές τις αποφάσεις, ο κ. Τρισέ απάντησε ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο πώς αποφασίζουν τα ευρωπαϊκά όργανα αλλά στο γεγονός ότι οι αποφάσεις έπρεπε και πρέπει να λαμβάνονται πρώτα από τα εθνικά Κοινοβούλια. Υπογράμμισε δε πως το γερμανικό Κοινοβούλιο ελάμβανε πάντοτε υποστηρικτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της κρίσης. Στο ίδιο πλαίσιο αναφερόμενος στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης για την παραπομπή του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τη χαρακτήρισε ως μία από τις καλύτερες που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

ΟΙ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ. Σε ερώτηση για τον διαρκώς αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και τις ισορροπίες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εντός της Ευρωβουλής μετά τις επικείμενες εκλογές, ο κ. Τρισέ τόνισε πως οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές θα πρέπει να δώσουν μάχη για την ΕΕ και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα πρότεινε το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει αυξημένες αρμοδιότητες στην οικονομική διακυβέρνηση της Ενωσης. Σύμφωνα με την πρόταση του, σε περίπτωση άρνησης μιας χώρας-μέλους να εναρμονισθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου και της Κομισιόν θα πρέπει να παραπέμπεται στη διαιτησία της Ευρωβουλής ώστε να δεσμεύεται από έναν «μηχανισμό επικουρικότητας» και τη βούληση των λαών της Ευρώπης.