Με πρωτογενές πλεόνασμα 811 εκατ. ευρώ έκλεισε και ο Ιανουάριος του 2014, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οπως είπε, εξάλλου, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα έχει ήδη σχεδόν συμφωνήσει με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ως προς το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, που είναι και το σημαντικό μέγεθος για να προχωρήσει η Ευρωζώνη σε ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, είπε ότι οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει ως προς τα μεγέθη του 2013, ενώ απομένει η εξέταση των εσόδων Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, μέρος των προσμετράται στον προϋπολογισμό του 2013 και στα οποία ενδέχεται να προκύψουν οριακές μόνο διαφορές.
Επίσης, οι δυο πλευρές δεν έχουν καταλήξει στην επίδραση που θα έχουν τα καλά αποτελέσματα του 2013 στο 2014. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2014.
Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι για την επιστροφή της τρόικας δεν είναι το δημοσιονομικό το βασικό, αλλά οι μεταρρυθμίσεις. Σε αυτές, όμως, η τρόικα κωλυσιεργεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει απαντήσει ακόμη ούτε στο προσχέδιο για τον οργανικό νόμο του υπουργείου, που εχει σταλεί από το Δεκέμβριο και θα έπρεπε να εφαρμοστεί από τις αρχές του χρόνου.
Για το αποτέλεσμα του 2013, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη οριστικά μεγέθη, αλλά εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τα 812 εκατ. ευρώ «κατά πρόγραμμα», δηλαδή σύμφωνα με τους ορισμούς που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα.
Σύμφωνα με τους ορισμούς της Eurostat το πλεόνασμα θα φτάσει τα 3,9 δισ ευρώ.
Σύμφωνα, τέλος, με τα ταμειακά στοιχεία υπάρχει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ , έναντι στόχου για έλλειμμα 1,377 δισ ευρώ.

Για τον Ιανουάριο του 2014 , ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι τα καθαρά έσοδα ήταν κάτω από τους στόχους, αλλά τα φορολογικά έσοδα ήταν οριακά πάνω από το στόχο και 370 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον Ιανουάριο του 2013.

Οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν μειωμένες έναντι του στόχου.

Το 2013, εξάλλου, εκτιμάται οτι δημιουργήθηκαν 1 δισ ευρώ νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές.