Το αποτέλεσμα του ελβετικού δημοψηφίσματος για το μεταναστευτικό δείχνει «την αυξανόμενη ανησυχία» που προκαλεί η ελεύθερη μετακίνηση στην Ευρώπη, εκτίμησε σήμερα ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον, που έχει ανακοινώσει ότι, αν επανεκλεγεί, σκοπεύει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα το 2017 για τη θέση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συνεχίσει να συζητά για το θέμα αυτό με τους άλλους ευρωπαίους ηγέτες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.

«Αυτό που δείχνει το δημοψήφισμα είναι ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία όσον αφορά τις επιπτώσεις της ελεύθερης μετακίνησης» στο εσωτερικό της ΕΕ, επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

«Γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός και άλλοι υπουργοί έχουν αναφερθεί στο ζήτημα και θα συνεχίσουν να το κάνουν με τους ομολόγους τους στην ΕΕ», υπογράμμισε.

Με μικρή πλειοψηφία 50,3%, οι Ελβετοί ψηφοφόροι είπαν χθες Κυριακή «ναι» στον περιορισμό της μετανάστευσης, σ’ ένα δημοψήφισμα με τίτλο «εναντίον της μαζικής μετανάστευσης», το οποίο οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ακροδεξιού λαϊκιστικού κόμματος UDC του Κρίστοφ Μπλόχερ, που καταφέρεται εναντίον της μεγάλης αύξησης του αριθμού των μεταναστών μετά την ένταξη της Ελβετίας στο καθεστώς ελεύθερης μετακίνησης των προσώπων στην Ευρώπη.

«Προφανώς, η ΕΕ και η Ελβετία θα πρέπει να ξεκινήσουν μια σειρά συζητήσεων», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.

Η ευρωπαία Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ σημείωσε σήμερα μιλώντας στο BBC Radio 4 ότι η Ελβετία δεν μπορεί να θέλει να επωφελείται από τα πλεονεκτήματα των ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών με την ΕΕ χωρίς να αποδέχεται την ελευθερία της μετακίνησης.

«Δεν είναι δυνατό. Είτε δέχεστε τα πάντα είτε απορρίπτετε τα πάντα», υπογράμμισε.