Ανατροπές στο προεκλογικό τοπίο επιφέρει η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη λίστα στην επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών, δίνοντας προβάδισμα στους ίδιους τους πολίτες, καθώς προκρίνει στις ευρωεκλογές του Μαΐου να ισχύσει η μέθοδος της σταυροδοσίας.

Η συμφωνία Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Βενιζέλου να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την ανάδειξη των ευρωβουλευτών με σταυρό ανατρέπει τα σημερινά δεδομένα και ανοίγει το «παιχνίδι» των ευρωεκλογών προκαλώντας αναπόφευκτα αλλαγή στρατηγικής για όλα τα κόμματα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ. Παράλληλα η απόφαση που πήραν σε έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο πολιτικοί αρχηγοί απομακρύνει από τα χέρια του Βαγγέλη Βενιζέλου μια βραδυφλεγή βόμβα που σχετίζεται με τον τρόπο συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου της ελληνικής Ελιάς. Ηδη είχαν αρχίσει συζητήσεις και εσωτερικές τριβές στο ΠαΣοΚ για τη μέθοδο επιλογής των υποψηφίων αλλά και για τη σύνθεσή του.
Με την ισχύ του σταυρού υπηρετούνται αφενός οι δημοκρατικές διαδικασίες και αφετέρου καταργούνται οι αμοιβαίες καχυποψίες μεταξύ των εταίρων της Ελιάς για επικράτηση μηχανισμών. Παρ' όλα αυτά, εκ των πραγμάτων οι υποψήφιοι που θα προέρχονται από το ΠαΣοΚ έχουν ένα προβάδισμα κυρίως λόγω εμπειρίας και αναγνωρισιμότητας έναντι των άλλων υποψηφίων του ενιαίου σχήματος.

Παράλληλα, όμως, η αλλαγή στον τρόπο ανάδειξης των ευρωβουλευτών διευκολύνει και τον Αντώνη Σαμαρά καθώς η επερχόμενη αλλαγή θα κινητοποιήσει αναγκαστικά όλο τον κομματικό μηχανισμό αλλά και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, οι οποίοι θα προσπαθήσουν περισσότερο για το κόμμα τους στη διαδικασία για το κυνήγι της ψήφου.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός απαλλάσσεται από πιθανές πιέσεις που θα δεχόταν από στελέχη της ΝΔ είτε για τη θέση του επικεφαλής είτε για τις υπόλοιπες εκλόγιμες θέσεις και βάζει όλους τους υποψηφίους σε μια ισότιμη διαδικασία χωρίς να φανεί ότι ο ίδιος προωθεί «εκλεκτούς».
Να σημειωθεί ότι η εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό αποτελεί μια σημαντική ανατροπή στα πολιτικά πράγματα της χώρας καθώς αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο τους από τη στιγμή που θα έχουν εκλεγεί από ένα πανελλαδικό σώμα (θα ψηφίσουν 7 εκατομμύρια Ελληνες) και όχι από τους ψηφοφόρους μίας και μόνο εκλογικής περιφέρειας όπως γίνεται με τους βουλευτές ή ακόμη και τους περιφερειάρχες.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. Μόλις την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε υπαινιχθεί τις δρομολογούμενες αλλαγές αφού σε ομιλία του στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα είχε τονίσει: «Επειδή αισθανόμαστε απόμακρη την Ευρώπη και απόμακρους τους ευρωβουλευτές μας και επειδή τους θέλουμε πιο κοντά, γι' αυτό προτείνω ανεξαρτήτως συμμετοχής οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό προτίμησης από τους έλληνες πολίτες συνολικά απ' όλη την επικράτεια. Για να έρθουν οι ευρωβουλευτές πιο κοντά στους πολίτες. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έγιναν και παραλλαγές της πρότασης για ενιαίο ψηφοδέλτιο ή τριπλάσιο αριθμό υποψηφίων απ' όσους εκλεγούν ή να είναι ανοιχτό το ψηφοδέλτιο» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
Επίσης, στην τελευταία κομματική συγκέντρωση του ΠαΣοΚ ο πρόεδρος του κόμματος απευθυνόμενος στα στελέχη του είχε υπαινιχθεί ότι είναι υπέρ της άμεσης εκλογής, λέγοντας ότι οι καιροί και τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δεν γίνεται ο αρχηγός να είναι αυτός που θα επιλέγει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, προχωρώντας στην πράξη στον διορισμό τους.

Προχθές το βράδυ, εξερχόμενος από το Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο «σταυρού στους ευρωβουλευτές» απάντησε χαρακτηριστικά: «Σε πολλές χώρες υπάρχει. Οτιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό, δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί, είναι θετικό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ. Αρνητικά και αποφεύγοντας να μπει στην ουσία προσέγγισε την κυβερνητική απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου τονίζει ότι η σχεδιαζόμενη αλλαγή του νόμου για τις ευρωεκλογές συνιστά άλλη μία απέλπιδα προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να αποφύγει την επερχόμενη εκλογική συντριβή.
«Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι πλασάρουν ως "ανανέωση" με πρόσωπα εκτός των κομματικών μηχανισμών την κατάργηση της λίστας στις ευρωεκλογές και την αντικατάστασή της με σταυρό προτίμησης, ενώ στην πραγματικότητα ψάχνουν προσωπικούς στρατούς υποψήφιων βουλευτών που θα επιδίδονται στη μάχη του σταυρού για να διασώσουν μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος της ανησυχίας της».

Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν αργότερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αμηχανία καθώς θα φανεί για μία ακόμη φορά η ένδεια στελεχών, ενώ θα αναδειχθούν και τα εσωτερικά προβλήματα με την αντιπαράθεση πλειοψηφίας και Αριστερού Ρεύματος για την επικράτηση των υποψηφίων τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από