Ψυχρολουσία προκάλεσε στην Πρωτοβουλία των 58 η απόφαση της κυβέρνησης για εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό και ως εκ τούτου θα λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις για το πώς θα χειριστούν τις εξελίξεις με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο τις επόμενες ημέρες.

Η ολομέλεια της Πρωτοβουλίας που συνεδρίαζε χθες προγραμματισμένα σε ξενοδοχείο της Αθήνας αντέδρασε στην απόφαση θεωρώντας ότι πρόκειται για αιφνιδιασμό και για κάποιο παιχνίδι που έστησε το ΠαΣοΚ για να ελιχθεί στην υπόθεση της Ελιάς.

ΦΟΡΤΙΣΗ. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό και η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση που διήρκεσε περί τις επτά ώρες ήταν πολύ φορτισμένη. Οι 58 χωρίστηκαν ουσιαστικά σε δύο ομάδες: στους πολύ αρνητικούς που πρότειναν ακόμη και την αποχώρησή της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης από το σχήμα της Ελιάς και στους πιο διαλλακτικούς που πρότειναν να υπάρξει διαχείριση της κατάστασης υπό την προϋπόθεση ότι θα μπουν όροι στον τρόπο συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς.
Οι 58 θεωρούν ότι η σταυροδοσία των υποψηφίων αυτομάτως θέτει τους προερχόμενους από τον χώρο τους σε μειονεκτική θέση καθώς δεν έχουν εμπειρία, πρόσβαση στα ΜΜΕ και κυρίως αναγνωρισιμότητα για να τρέξουν για το κυνήγι του σταυρού σε όλη την επικράτεια έναντι των υποψηφίων του ΠαΣοΚ.
Επίσης ορισμένοι εκτιμούν ότι υπήρξε τεχνητός αιφνιδιασμός από την ηγεσία του ΠαΣοΚ ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα ελιγμού ή αποχώρησης από το σχήμα. Στη χθεσινή συνεδρίαση κάποιοι πρότειναν να ζητηθεί από το ΠαΣοΚ να εμποδίσει σε προβεβλημένα στελέχη του να θέσουν υποψηφιότητα ούτως ώστε όλοι να ξεκινήσουν από την ίδια αφετηρία.
Προς το παρόν θα περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση, τι θα απαντήσει το ΠαΣοΚ και τα επόμενα 24ωρα θα λάβουν οριστικές αποφάσεις.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες το βράδυ δεν αποτυπώνει τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης και αυτό για να μην εξαχθούν πρόωρα συμπεράσματα από μια συνεδρίαση που διεξήχθη εν θερμώ.

Στη συνάντησή τους οι 58 και οι συνεργαζόμενες κινήσεις «… αντάλλαξαν απόψεις για τις αλλαγές που μπορεί να δημιουργήσει η τροποποίηση του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές. Δημιουργείται ένα νέο τοπίο του προεκλογικού αγώνα στο οποίο θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για την απαραίτητη ανανέωση του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού της χώρας στις νέες συνθήκες» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πριν μπουν στην συζήτηση για τον νέο τρόπο ανάδειξης των ευρωβουλευτών, οι 58 μίλησαν για το πολιτικό σύστημα και το πολίτευμα, το κοινωνικό κράτος και την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης, τις προοπτικές της Ευρώπης και τις θέσεις της Ελλάδας σε αυτήν. Επίσης αποφάσισαν να εντείνουν τις προσπάθειες για την εθνική δικτύωση και τη δημιουργία επιτροπών πρωτοβουλίας σε όλη την χώρα.