Σε κυνήγι ονομάτων επιδόθηκαν χθες στη ΝΔ αναζητώντας τρεις βουλευτές του κόμματος οι οποίοι φέρεται ότι ελέγχονται για μεταφορά σε τράπεζες του εξωτερικού αδήλωτων ποσών, άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης.

Η υπόθεση προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στο γαλάζιο στρατόπεδο, ενώ από το κυβερνητικό επιτελείο κρατούν αποστάσεις ασφαλείας αποφεύγοντας να υιοθετήσουν σχετικό δημοσίευμα («Πρώτο Θέμα»), αλλά και δηλώνοντας προκαταβολικά ότι στην περίπτωση αυτή θα εφαρμοστεί η πάγια εντολή του Αντώνη Σαμαρά για «πλήρη έλεγχο» και «άπλετο φως» από τις αρμόδιες Αρχές ανεξάρτητα από την ιδιότητα κάθε ελεγχόμενου προσώπου. Την ίδια ώρα, επιτελικά στελέχη της Συγγρού τόνιζαν ότι είναι κρίσιμο να διευκρινιστεί εάν η εμπλοκή των βουλευτών συνδέεται με τη διακίνηση μαύρου χρήματος. Αναγνώριζαν, ωστόσο, ότι ακόμη και μια απολύτως νόμιμη μεταφορά χρημάτων δημιουργεί πολιτικό ζήτημα εφόσον δεν δικαιολογείται από συγκεκριμένες ανάγκες και υποχρεώσεις των βουλευτών στο εξωτερικό αλλά υπαγορεύθηκε από τον φόβο μιας ελληνικής χρεοκοπίας.

ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ. Σε κάθε περίπτωση, σχεδόν όλοι στη ΝΔ αναζητούσαν χθες την ταυτότητα των τριών βουλευτών αλλά με τη φημολογία που αναπτύχθηκε στο στόχαστρο βρέθηκε μια ντουζίνα βουλευτών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ορισμένοι από τους οποίους έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στη μάχη για τις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες.

Αποστάσεις ασφαλείας, εξάλλου, κρατούσαν χθες και πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, από τη λίστα των φορολογουμένων με εμβάσματα στο εξωτερικό το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει ξεκινήσει τους ελέγχους από δείγμα 600 φορολογουμένων.

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ. Από τους 600 φορολογουμένους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στους πρώτους 44. «Μεταξύ των 44 ένα ποσοστό της τάξεως του 27% φαίνεται να μη δικαιολογεί με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά του τα εμβάσματα» σημειώνει η ίδια πηγή τονίζοντας με νόημα πως «αν κάποιος περιλαμβάνεται στη λίστα δεν σημαίνει εξ αρχής ότι είναι φοροφυγάς».

Σε όσους από τους πρώτους 44 έχουν προκύψει ενδείξεις αδυναμίας κάλυψης των εμβασμάτων έχουν επιδοθεί κλήσεις για παροχή εξηγήσεων από το ΚΕΦΟΜΕΠ. Αν πιστοποιηθεί φοροδιαφυγή, τότε θα βεβαιωθούν φόροι 45% (ο ισχύων ανώτατος συντελεστής την περίοδο που βγήκαν τα κεφάλαια στο εξωτερικό) και τα προβλεπόμενα πρόστιμα με αποτέλεσμα ο φορολογούμενος να καλείται να καταβάλει έως και το 70% του κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2009-2011, 54.246 φορολογούμενοι έβγαλαν στο εξωτερικό συνολικά 22 δισ. ευρώ. Από αυτούς στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων πιάστηκαν 24.710 με διαφορά εμβασμάτων – δηλωθέντων εισοδημάτων 7 δισ. και από αυτούς ξεκίνησαν οι έλεγχοι στους πρώτους 600.