Ενόχληση έχει προκαλέσει στην Αθήνα ο ανοίκειος –για τεχνοκράτη –τρόπος με τον οποίο ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ράντερμαχερ (φωτογραφία κάτω) αμφισβήτησε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Η Αθήνα απάντησε διά στόματος του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα ο οποίος δήλωσε ότι «ο τρόπος που υπολογίζεται το έλλειμμα είναι πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα γι’ αυτό. Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση».

Ο γερμανός τεχνοκράτης δεν περιορίστηκε στην αναφορά ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία δεν έχει πάρει ακόμη τα οριστικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού ώστε να είναι σε θέση να αποφανθεί αν επετεύχθη ή όχι το πρωτογενές πλεόνασμα (όπως είναι σωστό), αλλά πρόσθεσε κι ένα αιχμηρό σχόλιο για τον Πρωθυπουργό. «Δεν υπολογίζουμε», είπε, «τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα. Σημειώνουμε τις πολιτικές επιθυμίες. Αυτό είναι όλο». Ανέφερε ακόμη ότι «δεν υπάρχουν ακόμη οριστικοί αριθμοί για το έλλειμμα και το χρέος του 2013. Αυτοί θα υπάρχουν στο τέλος Μαρτίου. Ως τότε όλα είναι καθαρές εικασίες».

Ο κ. Στουρνάρας έχει μιλήσει τις τελευταίες ημέρες για πλεόνασμα – έκπληξη, το οποίο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ! Το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο αναφέρεται η κυβέρνηση υπολογίζεται με τον τρόπο που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα. Το αποτέλεσμα δεν συνυπολογίζει τα κέρδη που επιστρέφουν στην Ελλάδα οι κεντρικές τράπεζες από τα ομόλογα τα οποία είχαν αγοράσει (SMPs). Αντίθετα, με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA-95), υπολογίζονται και αυτά τα έσοδα –τα οποία ανήλθαν σε περίπου 2 δισ. το 2013.