Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αγορές κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι κατά την κρίση του το πρόγραμμα αυτό πιθανότατα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες της ΕΚΤ. Ομως με την παραπομπή της απόφασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ανοίγει πιθανώς την πόρτα για να υπάρξει απόφαση υπέρ αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού προγράμματος της ΕΚΤ. Η χωρίς προηγούμενο απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μπορεί να θεωρηθεί νίκη για την ΕΚΤ αφού παραδοσιακά το τελευταίο υποστηρίζει τα όργανα και τους θεσμούς της ΕΕ στην ερμηνεία των νόμων.

Στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (γνωστό ως Outright Monetary Transactions ή ΟΜΤ) που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της τράπεζας Μάριο Ντράγκι τον Σεπτέμβριο του 2012 κατά την κορύφωση της κρίσης κρατικού χρέους, αποδίδεται η μετέπειτα σταθεροποίηση του ευρώ. Η ΕΚΤ δεν έχει χρειαστεί να κάνει ακόμη χρήση αυτού του προγράμματος, αλλά η ασπίδα προστασίας που προσφέρει θεωρείται καθοριστική για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές από τις οποίες δανείζονται οι ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας που εδρεύει στην Καρλσρούη, το πρόγραμμα ΟΜΤ είναι «ασύμβατο με τον νόμο» επειδή «δεν δείχνει να καλύπτεται από την εντολή της ΕΚΤ». Ωστόσο στην ίδια απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι όλα είναι θέμα ερμηνείας και ότι μπορεί αυτό το πρόγραμμα της ΕΚΤ να είναι σύννομο εάν εξεταστεί υπό άλλο πρίσμα.

Η ΕΚΤ αμέσως μετά την απόφαση επανέλαβε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων καλύπτεται από την εντολή της, ενώ η γερμανική κυβέρνηση ανέφερε ότι σέβεται την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ότι περιμένει τώρα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.