Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε όλους τους συμπατριώτες του να κάνουν ότι μπορούν για να πείσουν τους Σκωτσέζους να απορρίψουν το αίτημα για ανεξαρτησία, επτά μήνες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα, υπενθυμίζοντάς τους τα επιτεύγματα που κατάφεραν «όλοι μαζί» στο παρελθόν, ιδίως στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε ομιλία που εκφώνησε στο Ολυμπιακό Πάρκο του Στράτφορντ, στο Λονδίνο, ο Συντηρητικός πρωθυπουργός είπε ότι «δεν θα το άντεχε» να δει τη Βρετανία να διαλύεται εάν οι Σκωτσέζοι επιλέξουν να αποσχισθούν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 18 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε απομένουν μονάχα «επτά μήνες για να σώσουμε την πιο θαυμαστή χώρα στην ιστορία».

«Αναλογιστείτε όσα κάναμε όλοι μαζί» συνέχισε ο Κάμερον, αναφερόμενος στην Ολυμπιακή Ομάδα της Βρετανίας στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου, το 2012.

«Ας παραμείνουμε μαζί για ένα εξίσου νικηφόρο μέλλον», τόνισε.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου η Βρετανία κατέλαβε την τρίτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων, με 65 συνολικά εκ των οποίων τα 14 τα κέρδισαν Σκωτσέζοι αθλητές, όπως ο τενίστας Άντι Μάρεϊ και ο ποδηλάτης Κρις Χόι.

Στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο τα 4 εκατομμύρια των Σκωτσέζων ψηφοφόρων, όμως ο Κάμερον απηύθυνε έκκληση «σε όλους όσοι νοιάζονται για τη Βρετανία, στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία».

«Δεν έχετε ψηφοδέλτιο, όμως έχετε φωνή. Αυτοί που ψηφίζουν είναι οι φίλοι μας, οι γείτονές μας, τα μέλη των οικογενειών μας. Έχετε επιρροή. Σηκώστε το ακουστικό του τηλεφώνου σας, μαζευτείτε, στείλτε μηνύματα στο Twitter, μιλήστε», τους ενθάρρυνε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη δική του καταγωγή, υπενθυμίζοντας ότι το επώνυμό του προέρχεται από τα Γουέστ Χάιλαντς της Σκωτίας.

«Είμαι υπερήφανος για τη σκωτσέζικη κληρονομιά μου, όπως και για την αγγλική», διαβεβαίωσε.

Ο πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ κατήγγειλε πάντως την προσπάθεια του Κάμερον να «πολιτικοποιήσει» τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τον κατηγόρησε επίσης επειδή εκφώνησε την ομιλία του στο Λονδίνο, αντί να «δώσει τη μάχη» από τη Σκωτία.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το «ναι» στην ανεξαρτησία κερδίζει έδαφος, όμως ακόμη η μεγάλη πλειοψηφία διαφωνεί με την απόσχιση της περιοχής από τη Βρετανία. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εφημερίδας The Sun που δημοσιεύτηκε σήμερα το 34% των Σκωτσέζων τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και το 52% κατά.