Ξεκινώντας από τους ορυζώνες του Μανιπούρ, κατάφερε να φτάσει έως τα ρινγκ του Λονδίνου όπου κέρδισε ένα ολυμπιακό μετάλλιο στην πυγμαχία. Σήμερα, στα 30 της, πέντε φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, έχει έναν διαφορετικό σκοπό: να μάθει στις γυναίκες της Ινδίας πώς να προστατεύονται από τους εν δυνάμει βιαστές τους με αυτοάμυνα.

Θα μπορούσε να είναι σκηνή από ταινία του Ταραντίνο. Πρόκειται όμως για μια σκηνή από την πραγματική, σκληρή στην προκειμένη περίπτωση, ζωή. Μια Κυριακή, ο οδηγός ενός τρίκυκλου ταξί στην Ινδία αντιλαμβάνεται πως ο άνθρωπος που μόλις επιβιβάστηκε στο όχημά του είναι μια αδύνατη και μικροκαμωμένη γυναίκα, το ύψος της οποίας μόλις που ξεπερνά το 1,5 μέτρο. Δίχως να το πολυσκεφτεί και έχοντας καταλήξει σχεδόν αυτόματα στο συμπέρασμα ότι η νεαρή γυναίκα μάλλον «ψάχνεται» –αλλιώς για ποιον λόγο να κυκλοφορεί μόνη της –σταματάει το ταξί του σε ένα απόμερο σημείο, γυρνάει προς τη μεριά της και αρχίζει να την αγγίζει με σκοπό να την εκμεταλλευτεί σεξουαλικά. Μερικά δευτερόλεπτα μετά, ωστόσο, ο κτηνώδης οδηγός βρίσκεται πεσμένος στο έδαφος και σφαδάζει από τον πόνο. Το πρόσωπό του είναι γεμάτο αίματα και η μύτη του σπασμένη. Η «Υπέροχη Μαίρη», όπως την αποκαλούν οι χιλιάδες θαυμαστές της, κατάφερε να βγάλει νοκ άουτ τον θρασύδειλο επίδοξο βιαστή της με δύο κινήσεις. «Εμεινε έκπληκτος» δήλωσε η ίδια στους λονδρέζικους «Τάιμς». Η «Υπέροχη Μαίρη» όμως ήταν τυχερή καθώς ήξερε πώς να προστατευτεί.

Τότε ήταν 18 ετών και μόλις είχε αρχίσει να προπονείται στην πυγμαχία. Σήμερα είναι 30 ετών, επαγγελματίας πυγμάχος, πέντε φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και η μοναδική γυναίκα από την Ινδία των 614 εκατομμυρίων γυναικών που κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου και να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία μύγας (έως και 52 κιλά). Εχοντας παντρευτεί και αποκτήσει δύο παιδιά, έχει ήδη αρχίσει να προπονείται σκληρά για τους Ολυμπιακούς του Ρίο. Παράλληλα, όμως, προσπαθεί να βελτιώσει τις ζωές των ευάλωτων γυναικών της πατρίδας της μετατρέποντας το άθλημά της σε μέσο προστασίας.

FIGHT CLUB ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Από το 2006 η Κομ είναι υπεύθυνη της Mary Kom Boxing Academy, μιας λέσχης πυγμαχίας που προσφέρει σε άπορα παιδιά του Μανιπούρ τη δυνατότητα για μόρφωση και άθληση. Πρόσφατα όμως και με αφορμή τον ομαδικό βιασμό και τον θάνατο μιας νεαρής φοιτήτριας στο Νέο Δελχί τον Δεκέμβριο του 2012 –πρόκειται μόνο για το πιο αποτρόπαιο από τα φαινόμενα ακραίας βίας με θύματα γυναίκες που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Ινδία –αποφάσισε να αξιοποιήσει τις γνώσεις της προς όφελος της κοινωνίας.

Το αποτέλεσμα ήταν η ίδρυση του πρώτου Female Fight Club της Ινδίας, ενός κέντρου εκμάθησης τεχνών αυτοάμυνας αποκλειστικά για γυναίκες. «Οι γυναίκες φοβούνται να περπατήσουν στο δρόμο ασυνόδευτες. Και έπειτα από τον ομαδικό βιασμό στο Νέο Δελχί, ολοένα και περισσότερες επιθυμούν να ασχοληθούν με το μποξ και να μάθουν πώς να αμύνονται» εξηγεί η «Υπέροχη Μαίρη», σκοπός της οποίας είναι να μετατρέψει την ιδέα της σε μια αλυσίδα κέντρων αυτοάμυνας διάσπαρτα στην τεράστια χώρα της.

Πριν από τρεις εβδομάδες η Κομ βρέθηκε στο Λονδίνο για να παρουσιάσει το εγχείρημά της στο πλαίσιο του προγράμματος Firsts, μιας πρωτοβουλίας της Vodafone η οποία παρέχει σε ταλαντούχους ανθρώπους τα απαραίτητα μέσα για να πραγματοποιήσουν κάτι το οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ξανά. Ο παγκόσμιος κολοσσός της κινητής επικοινωνίας βοήθησε την ινδή αθλήτρια να στήσει το κέντρο αυτοάμυνας κοντά στο σπίτι της, κινηματογράφησε τα μαθήματά της και τα ανάρτησε στο Διαδίκτυο, ετοιμάζει μια εφαρμογή για smartphones η οποία θα εμπεριέχει το εγχειρίδιό της με τεχνικές αυτοάμυνας, ενώ για τις εκατομμύρια Ινδές οι οποίες δεν έχουν τα απαραίτητα χρήματα για την απόκτηση ενός έξυπνου κινητού αναπτύσσει μια δωρεάν υπηρεσία έκτακτης ανάγκης που θα λειτουργεί με SMS. Ολα αυτά για να μπορέσει η Μαίρη Κομ να κάνει τις γυναίκες της Ινδίας να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς.

Η ιστορία της –την αφηγείται η ίδια στην αυτοβιογραφία της «Η άθραυστη» (Unbreakable) που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα στην Μπανγκαλόρ και πρόκειται να μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες –μοιάζει με ταινία. Μάλιστα σύντομα θα μεταφερθεί και στη μεγάλη οθόνη χάρη σε μια υπερπαραγωγή του Μπόλιγουντ, με πρωταγωνίστρια στον ρόλο της «Υπέροχης Μαίρης» τη διάσημη στην Ινδία ηθοποιό και πρώην Μις Υφήλιο Πριγιάνκα Τσόπρα.

Αυτή η «μικρή μεγάλη» γυναίκα γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στο κρατίδιο του Μανιπούρ. Μέλος της φυλής των Κομ –είναι ανοιχτόχρωμοι σε σχέση με τους περισσότερους Ινδούς και μιλούν μια διάλεκτο με στοιχεία από τη θιβετιανή γλώσσα και τα βιρμανικά –η Μαίρη Κομ είχε δύσκολα παιδικά χρόνια. Οι γονείς της ήταν από τους φτωχότερους της κοινότητάς τους. Ζούσαν σε μια καλύβα μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους και εργάζονταν σκληρά στους ορυζώνες, δίχως ωστόσο να κερδίζουν αρκετά χρήματα καθώς η γη που καλλιεργούσαν δεν τους ανήκε. Οταν όμως η Μαίρη είπε στον πατέρα της ότι σκοπεύει να ασχοληθεί σοβαρά με την πυγμαχία, εκείνος δεν δίστασε να πουλήσει το πολυτιμότερο αγαθό που κατείχε, την αγελάδα της οικογένειας, ώστε να καλύψει τα έξοδα για τις προπονήσεις της.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα ήμουν υποχρεωμένη να προπονούμαι με τους άνδρες καθώς δεν υπήρχαν τμήματα για γυναίκες» αναφέρει η ίδια. «Φοβόμουν πολύ καθώς πίστευα ότι οι γονείς μου δεν θα με άφηναν να συνεχίσω. Και ανησυχούσα μην τυχόν και τραυματιστώ γιατί δεν θα μπορούσα να βοηθήσω την οικογένειά μου». Ο πατέρας της έμαθε για τα κατορθώματα της κόρης του τυχαία, βλέποντας μια φωτογραφία της στην εφημερίδα μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος του Μανιπούρ. Το μοναδικό που απασχολούσε εκείνον ήταν το ενδεχόμενο να σημαδευτεί η κόρη του και να μείνει ανύπαντρη. Εκείνη όμως τα κατάφερε όλα.

ΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΤΙΜΗΣ. Η Κομ αναγνωρίζει ότιη βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο μέσω μαθημάτων αυτοάμυνας. Γνωρίζει ότι χρειάζονται αυστηρότεροι νόμοι, καλύτερη εκπαίδευση και κυρίως δέσμευση των Αρχών και της κοινωνίας. Το πιο πρόσφατο επεισόδιο που σοκάρισε την Ινδία αφορά τον ομαδικό βιασμό μιας εικοσάχρονης έπειτα από εντολή των πρεσβυτέρων χωριού στη Δυτική Βεγγάλη.Η νεαρή γυναίκα «τιμωρήθηκε» με αποτρόπαιο τρόπο επειδή παραβίασε τον κώδικα τιμής συνάπτοντας σχέση με άνδρα από μια άλλη φυλή, κάτοικο άλλου χωριού. Την Τετάρτη ένας 25χρονος συνελήφθη στο Νέο Δελχί με την κατηγορία του βιασμού μίας 9χρονης.

Οι διακρίσεις κατά των γυναικών είναι βαθιά ριζωμένες στην ινδική νοοτροπία και για να ξεριζωθούν θα χρειαστεί αρκετός χρόνος. Μέχρι τότε όμως, ισχυρίζεται η «Υπέροχη Μαίρη», μερικές γνώσεις αυτοάμυνας σίγουρα μόνο καλό μπορούν να κάνουν στις γυναίκες της Ινδίας.