Τη διαβεβαίωση ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει η κυβέρνηση της Αριστεράς θα είναι «η αναθεώρηση του χρεοκοπημένου Μνημονίου που επεβλήθη στην Ελλάδα, αλλά και όλης της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης» έδωσε χθες από τη Ρώμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας προέβλεψε ότι το 2014 θα είναι έτος εκλογών, ενώ έκανε σαφές πως δεν θα διστάσει να ζητήσει τη συνεργασία των Ματέο Ρέντσι και Μπέπε Γκρίλο, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας που θα διαπραγματευθεί σκληρά με την ΕΕ.

Σύμφωνα με όσα είπε στη «Ρεπούμπλικα» ο κ. Τσίπρας, «η διέξοδος δεν είναι να εγκαταλείψουμε το ενιαίο νόμισμα». Αντιθέτως, πρόσθεσε, «εργαζόμαστε για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο της ηπείρου μας, για την απασχόληση και την ανάπτυξη».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της προώθησης της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία της Κομισιόν, είχε σειρά επαφών στη Ρώμη με στελέχη της –κατακερματισμένης –Αριστεράς και εκπροσώπων των ΜΜΕ, ενώ μίλησε και σε ανοιχτή συγκέντρωση στο θέατρο Βάλε.

Στην ομιλία του επιχείρησε να ενώσει τα ιταλικά κόμματα της Αριστεράς και να δώσει ώθηση στην πρόταση για κάθοδο σε ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο την οποία προωθούν στελέχη όπως η Μπάρμπαρα Σπινέλι και ο Πάολο Φερέρο.

«Είμαι μαζί σας να ενώσω, όχι να διαιρέσω» τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος της ανανεωτικής Αριστεράς στην Ελλάδα λέγοντας: «Εμείς, το διακριτό ιστορικό ρεύμα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, που συνέθεσε προγραμματικά και ένωσε πολιτικά στην Ελλάδα, είμαστε περήφανοι για την πρωτοβουλία να ενώσετε τις δυνάμεις σας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του σε Γκράμσι και Μπερλινγκουέρ. «Σήμερα πορευόμαστε στους δρόμους της έμπνευσης, του αγώνα και της ελπίδας που άνοιξαν ο Αντόνιο Γκράμσι, ο Παλμίρο Τολιάτι, ο Ενρίκο Μπερλίνγκουερ» είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αφήνουμε πίσω μας τα χαμένα χρόνια για την ενότητα της Αριστεράς. Γιατί στις ημέρες της κρίσης, αριστερό και ριζοσπαστικό είναι ό,τι ενώνει. Ας βάλουμε λοιπόν όλοι τις διαφορές μας στην άκρη. Ας κάνουμε ο καθένας ένα βήμα πίσω, για να κάνουμε όλοι μαζί πολλά βήματα μπροστά.Αυτοοργάνωση και αποκλεισμός στους αποκλεισμούς».