Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε την άρση της υποστήριξής της στην υποψηφιότητα του Θόδωρου Καρυπίδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, λαμβάνοντας υπόψη «τα νέα δεδομένα» που ανέκυψαν, επικαλούμενη σχόλια, δηλώσεις και θέσεις του κοζανίτη υποψηφίου στο παρελθόν.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης εμφανιζόταν να έχει κάνει μια σειρά από αντισημιτικά και ρατσιστικά σχόλια στο facebook ενώ πρόβλημα είχαν αποτελέσει και οι φορές που συνδιαλεγόταν με γνωστούς χρυσαυγίτες όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Οι «αντιμνημονιακές» του αρετές είχαν φανεί αρκετές στον Αλέξη Τσίπρα και στην Κεντρική Επιτροπή που την περασμένη Κυριακή είχαν εγκρίνει την υποψηφιότητά του, αλλά ύστερα από τις αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και από άλλα κόμματα, η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε για αυτόν τον λόγο την Παρασκευή – με καθυστέρηση μάλιστα τριών ημερών – αποφάσισε να άρει την υποστήριξη προς τον Καρυπίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Παρασκευής τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ μέρους της Αριστερής Πλατφόρμας και ζήτημα άρσης της υποστήριξης στην υποψηφιότητα του Οδυσσέα Βουδούρη στην Πελοπόννησο, ωστόσο η πλειοψηφία του οργάνου απέρριψε τέτοια συζήτηση. Σε αντίθεση με τον Καρυπίδη, ο Βουδούρης θεωρείται «μνημονιακός».

Λίγο πριν από τις 6 μ.μ. εκδόθηκε και η σχετική ανακοίνωση: «Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή της συνεδρίαση, συνεκτιμώντας τα στοιχεία και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, καθώς και την κρισιμότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής των μνημονίων, αποφάσισε την άρση της υποστήριξης στην υποψηφιότητα του κ. Καρυπίδη για την θέση του Περιφερειάρχη Δ. Μακεδονίας. Ηδη, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε αναζήτηση άλλης υποψηφιότητας, την οποία θα αποφασίσει η ΚΠΕ, μετά από διαβούλευση με τις τοπικές οργανώσεις».

Βαρύ κλίμα στην Κουμουνδούρου

Ωστόσο οι πληγές από την υποψηφιότητα Καρυπίδη και την απόσυρσή της δεν θα κλείσουν εύκολα στον ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο επειδή μαρτυρούν μια ελαφρότητα στην επιλογή του συγκεκριμένου υποψηφίου, όσο και επειδή ο ίδιος δεν φέρεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τον αγώνα και έχει μάλιστα τη στήριξη των τοπικών οργανώσεων του κόμματος!

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί βαρύ κλίμα, και ήδη κάποιοι σπεύδουν να επιρρίψουν ευθύνες, αφενός στις τοπικές οργανώσεις που δεν είχαν εγκαίρως διαμορφώσει εικόνα για τον Θ. Καρυπίδη, και αφετέρου στον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα και τον υπεύθυνο του τομέα Εσωτερικών Κ. Πουλάκη, οι οποίοι «πήραν πάνω τους» την υποψηφιότητα.

Την Πέμπτη το βράδυ η περιφερειακή επιτροπή Δυτικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Θόδωρου Καρυπίδη για τη θέση του περιφερειάρχη.

Στην ψηφοφορία στο περιφερειακό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν – δια ανατάσεως των χεριών – εννέα ψήφοι υπέρ της υποψηφιότητας Καρυπίδη και τρεις κατά.

Κύκλοι από το περιβάλλον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι επρόκειτο για άτυπη ψηφοφορία και πως το αποτέλεσμα δεν ήταν δεσμευτικό για την Πολιτική Γραμματεία όπως και αποδείχθηκε με την απόφαση της Παρασκευής.

Ο Θόδωρος Καρυπίδης όμως είχε προαναγγείλει πως θα συνεχίσει τον αγώνα και μιλούσε για «αδηφάγα επικοινωνιακή ανθρωποφαγία». Επομένως η αναζήτηση ενός άλλου υποψηφίου για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Μακεδονία έχει αυξημένο συντελεστή δυσκολίας, δεδομένου και του γενικότερου προβλήματος που αντιμετώπισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρει πρόσωπα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Το βράδυ της Πέμπτης σε γραπτή του ανακοίνωση ο Καρυπίδης ανέφερε ότι συνεχίζει τον αγώνα του, απευθυνόμενος στους πολίτες «ανεξαρτήτως πολιτικών χρωμάτων».

Με δεδομένη και κάθετη την αντίθεσή μας στον αντισημιτισμό και στον φασισμό αντιστεκόμαστε στην αδηφάγα επικοινωνιακή ανθρωποφαγία. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Τα χαλκεία δεν μας τρομάζουν» αναφέρει ο κ. Καρυπίδης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ανέφερε:

«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Μαζί θα δώσουμε την απάντηση στις επερχόμενες εκλογές, που η σημασία τους ξεπερνά πλέον τα όρια της περιφέρειάς μας.

Οι εκλογές αυτές θα αποτελέσουν μια πραγματική καταδίκη στην κυβέρνηση των μνημονίων και της υποτέλειας και την απαρχή μιας νέας ελπιδοφόρας πορείας. Θα απαντήσουν με τον πιο απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο πως οι Δυτικομακεδόνες *δεν* είμαστε διαθέσιμοι να χαρίσουμε τον τόπο μας σε κανέναν.

Με δεδομένη και κάθετη την αντίθεσή μας στον *αντισημιτισμό* και στον *φασισμό* αντιστεκόμαστε στην αδηφάγα επικοινωνιακή *ανθρωποφαγία*. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, τα χαλκεία δεν μας τρομάζουν.

Οι ανοίκειες επιθέσεις τους όχι μόνο δε μας λυγίζουν, αλλά ούτε και είναι σε θέση να μας πλήξουν.

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις νέες επιθέσεις τους.

Συνεχίζουμε ανένδοτοι και αταλάντευτοι.

Δεν πτοούμαστε και πάμε πιο αποφασιστικά με πίστη στις Δημοκρατικές Αρχές και Αξίες μας. Ενάντια σε κάθε είδους εθνικιστικού-ρατσιστικού εκφοβισμού, απʼ όπου κι αν αυτός προέρχεται.

Καλούμε όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, ανεξαρτήτως πολιτικών «χρωμάτων», να συστρατευτούμε στον κοινό αγώνα, ώστε το ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας να βαδίσει στο δρόμο της διαφάνειας, της δημοκρατίας, της υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου και της παραγωγικής ανασυγκρότησης».