Η ανάγκη οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως ανάμεσα στα παρακείμενα κράτη που μετέχουν στη Στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR) κυριάρχησε στο χθεσινό άτυπο Συμβούλιο υπουργών των οκτώ χωρών (Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη) που συμμετέχουν στην EUSAIR.
Εξάλλου, αργότερα, στην ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η ελληνική προεδρία για την εν λόγω Στρατηγική, απευθύνοντας χαιρετισμό ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για «σημαντικά ενεργειακά αποθέματα» στην Αδριατική και επανέλαβε ότι η οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) όπως προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, «μπορεί να διασφαλίσει τη μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών». «Και τα δύο αυτά», πρόσθεσε, «αποτελούν και τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ», ενώ αναφέρθηκε στο εγχείρημα του αγωγού TAP, o οποίος θα φέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και στην Αλβανία διασχίζοντας κάθετα την Αδριατική.

Στην ανάγκη να υιοθετηθεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, ο οποίος περιλαμβάνει και την ΑΟΖ, αναφέρθηκε η αρμόδια επίτροπος Μαρία Δαμανάκη. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος αναφέρθηκε στην ασφάλεια στον χώρο της Μεσογείου, η οποία περνά και μέσα από την ανακήρυξη και οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ. Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την Ιταλία, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η υπογραφείσα το 1977 συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών. Το ζήτημα της επικύρωσης της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας – Αλβανίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών που ακυρώθηκε από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κυριάρχησε εξάλλου κατά τη χθεσινή συνάντηση του Ευ. Βενιζέλου με τον αλβανό ομόλογό του Ντιτμίρ Μπουσάτι. Διπλωματικές πηγές εξέφραζαν την πεποίθηση ότι σύντομα το ζήτημα θα έχει ευτυχή κατάληξη.

Σημειώνεται ότι η Στρατηγική για την Αδριατική και το Ιόνιο θα υιοθετηθεί τον Ιούνιο, ώστε επί της ιταλικής προεδρίας η «μεγα-περιφέρεια» που θα δημιουργηθεί από τις οκτώ χώρες που συμμετέχουν να υιοθετηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του φθινοπώρου και να υλοποιηθεί το 2015 διεκδικώντας κοινοτικά κονδύλια για συγκεκριμένα προγράμματα.