Ο κατήγορος είναι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και ο κατηγορούμενος το Βατικανό. Σε μια ιδιαίτερα σκληρή έκθεση 16 σελίδων η οποία παρουσιάστηκε χθες στη Γενεύη, ο ΟΗΕ κατηγορεί την Εδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ότι υιοθετούσε «συστηματικά» πολιτικές που επέτρεπαν στους καθολικούς ιερείς να βιάζουν και να κακοποιούν δεκάδες χιλιάδες παιδιά επί δεκαετίες δίχως να αποκαλύπτονται και κατ’ επέκταση να μην τιμωρούνται για τις αποτρόπαιες πράξεις τους.

Πέρα από το άνοιγμα των φακέλων που αφορούν τους παιδεραστές ιερείς και τα πρόσωπα τα οποία τους κάλυπταν, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζητά την «άμεση απομάκρυνση» των υπευθύνων από τις θέσεις που εξακολουθούν να κατέχουν και την παράδοσή τους στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με τη νορβηγίδα Κρίστεν Σάντμπεργκ, επικεφαλής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Παιδιών, το Βατικανό παραβίασε τη σύμβαση για την προστασία ανηλίκων καθώς δεν «έκανε όλα όσα μπορούσε να κάνει» για να αποτρέψει τα συγκεκριμένα εγκλήματα.

Η έκθεση κατηγορεί επίσης το Βατικανό για τη στάση του απέναντι στην ομοφυλοφιλία, την αντισύλληψη και τις εκτρώσεις και προτρέπει την Αγία Εδρα να επιβάλει τη διδασκαλία της σεξουαλικής αγωγής σε όλα τα καθολικά σχολεία, να καταδικάσει τις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων παιδιών και των παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες ατόμων ιδίου φύλου και να τροποποιήσει το δόγμα της αναφορικά με τις εκτρώσεις.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Η απάντηση του Βατικανού δόθηκε μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης. Σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι θα «λάβει σοβαρά υπόψη» το πόρισμα-καταπέλτη του ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα «τη δέσμευσή του για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών». Την ίδια στιγμή ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του για την «απόπειρα παρέμβασης» στη διδασκαλία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφορικά με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στη θρησκευτική ελευθερία των ανθρώπων.

Εκφραστής της έκπληξης του Βατικανού σχετικά με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, ήταν ο μόνιμος παρατηρητής του στη Γενεύη, σεβασμιότατος Σιλβάνο Μαρία Τομάζι. Σε δηλώσεις του, ο ιταλός ιερέας πέρασε στην αντεπίθεση επισημαίνοντας ότι «η έκθεση μοιάζει να είναι μερικώς ενημερωμένη» καθώς φαίνεται πως «δεν λαμβάνει υπόψη όλα όσα έκανε η Αγία Εδρα τα τελευταία χρόνια» για την καταπολέμηση ανάλογων φαινομένων. Μάλιστα ο Τομάζι δεν δίστασε να αναφέρει ότι «οι μη κυβερνητικές οργανώσεις των οποίων τα συμφέροντα σχετίζονται με το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας, του γάμου μεταξύ ατόμων ιδίου φύλου και άλλα σχετικά ζητήματα, επηρέασαν κατά κάποιο τρόπο την ιδεολογική γραμμή της έκθεσης».

Η ΕΚΘΕΣΗ. Η αιχμηρή έκθεση της Επιτροπής συντάχτηκε με βάση τις δημόσιες καταθέσεις αξιωματούχων του Βατικανού στον ΟΗΕ τον περασμένο μήνα, επικεφαλής των οποίων ήταν ο Σιλβάνο Τομάζι. «Η Επιτροπή», αναφέρεται στην έκθεση, «ανησυχεί βαθιά για το ότι η Αγία Εδρα δεν έχει αναγνωρίσει την έκταση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν και δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και την προστασία τους».

Τονίζεται επίσης ότι οι δράστες των εγκλημάτων μετακινούνταν από ενορία σε ενορία σε μια προσπάθεια συγκάλυψης των εγκλημάτων τους ενώ την ίδια ώρα «εξαιτίας ενός κώδικα σιωπής που επιβλήθηκε σε όλα τα μέλη του κλήρου υπό την απειλή του αφορισμού, κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σχεδόν ποτέ δεν καταγγέλθηκαν στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις χώρες όπου διαπράχθηκαν αυτά τα εγκλήματα».

Οι διάφορες ενώσεις θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς χαιρέτισαν την απόφαση κάνοντας λόγο για μήνυμα αφύπνισης όχι τόσο των κληρικών αλλά των λαϊκών και κυρίως των δυνάμεων επιβολής του νόμου. «Η έκθεση δίνει ελπίδα σε εκατοντάδες χιλιάδες βαθιά πληγωμένα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης», δήλωσε η Μπάρμπαρα Μπλέιν, πρόεδρος του μεγαλύτερου Δικτύου Θυμάτων Σεξουαλικής Κακοποίησης από Ιερείς στις ΗΠΑ. «Τώρα εξαρτάται από τους κρατικούς αξιωματούχος το κατά πόσο θα ακολουθήσουν τις υποδείξεις του ΟΗΕ για την προστασία των αδυνάμων, καθώς οι καθολικοί αξιωματούχοι είτε είναι ανίκανοι είτε δεν επιθυμούν να κάνουν κάτι».

Τα Ασυλα της Μαγδαληνής

Ιδιαίτερη έμφαση στην Εκθεση του ΟΗΕ δίνεται στο σκάνδαλο των αποκαλούμενων Ασύλων της Μαγδαληνής – ιδρύματα στην Ιρλανδία που διοικούνταν από καλόγριες και στα οποία μικρά κορίτσια εργάζονταν ως πλύστρες σε συνθήκες δουλείας