Η έκτη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί από τα μέσα του 19ου αιώνα και εξής ήταν το 2013 σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης, επεσήμανε ο Οργανισμός, ήταν κατά 0,5 °C υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία της περιόδου 1961-1990. Και το 2013 βρέθηκε έτσι να μοιράζεται τη θέση της έκτης θερμότερης χρονιάς μαζί με το 2007.

Συνολικά, 13 από τις 14 θερμότερες χρονιές που έχουν καταγραφεί μετά τη βιομηχανική επανάσταση ανήκουν στον 21ο αιώνα. «Η μέση θερμοκρασία του 2013 επιβεβαιώνει τη μακροπρόθεσμη τάση αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Μισέλ Ζαρό. «Είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα, ακόμα και αν ο ρυθμός της αύξησης της θερμοκρασίας δεν είναι ομοιόμορφος».

Σύμφωνα με τον Ζαρό «δεδομένων των συγκεντρώσεων ρεκόρ των αερίων του θερμοκηπίου που μετρώνται στην ατμόσφαιρα, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας θα συνεχιστεί για αρκετές γενιές».