Πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν στους δρόμους της Γαλλίας την Πέμπτη διαδηλώνοντας κατά της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, την οποία θεωρούν υπερβολικά ευνοϊκή για την εργοδοσία.

Περίπου 150 διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, με πρωτοβουλία του συνδικάτου CGT.

Στο Παρίσι χιλιάδες άνθρωποι -3.800 κατά την αστυνομία, 16.000 κατά τους διοργανωτές - πραγματοποίησαν πορεία από την Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ μέχρι την Πλας ντε λα Νασιόν.

Η κινητοποίηση είχε ως στόχο «να δείξει την αντίθεσή μας στην πολιτική του Medef (του κυριότερου συνδικάτου των εργοδοτών), αλλά και στα δώρα που δίνονται στην εργοδοσία» από την κυβέρνηση, είπε ο Τιερί Λεπαόν, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου της αριστεράς CGT.

Το συνδικάτο κατηγορεί τον Φρανσουά Ολάντ ότι «χάρισε 40-50 δισ. ευρώ στους εργοδότες» με το αποκαλούμενο «σύμφωνο ευθύνης» που ανακοίνωσε την 14η Ιανουαρίου και το οποίο προβλέπει μειώσεις στις εισφορές τους.

Ο γάλλος πρόεδρος έλαβε τα μέτρα αυτά αφού απέτυχε να αναστρέψει την αύξηση του ποσοστού ανεργίας έως τα τέλη του 2013, όπως είχε δεσμευτεί.

Ο πρόεδρος του Medef Πιερ Γκατάζ πρότεινε την Πέμπτη στα συνδικάτα να συναντηθούν οι δύο πλευρές μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου για να συζητήσουν πώς μπορούν να δώσουν μια ώθηση στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Λεπαόν κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «ευαισθητοποιείται με όσα λέει η δεξιά και η ακροδεξιά», αλλά στο εξής θα πρέπει «να ακούει και τους εργαζόμενους».

Ο συνδικαλιστής αναφερόταν στην απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των οικογενειών και την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, μία ημέρα μετά τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν στη Λυών και το Παρίσι με αίτημα να μην διευρυνθούν τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από