Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν την Τουρκία σχετικά με την παρενόχληση προ ημερών ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ Τζένιφερ Ψάκι, άσκησε κριτική στην Άγκυρα σχετικά με το τελευταίο περιστατικό στα ανοιχτά της Κύπρου.

«Υποστηρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνες ανοικτά των ακτών της. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του νησιού θα πρέπει να μοιραστούν δίκαια ανάμεσα στις δυο κοινότητες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας» δήλωσε η αμερικανίδα αξιωματούχος σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου.

Η ίδια ανέφερε επίσης ότι η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρα Νούλαντ, τόνισε ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται οι ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Το νορβηγικό σεισμογραφικό πλοίο Princess που διεξάγει έρευνες με άδεια της κυπριακής κυβέρνησης σε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ παρενοχλήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου από τουρκική φρεγάτα, με την αιτιολογία ότι μπήκε σε «ύδατα τουρκικής αρμοδιότητας».

Το υπό νορβηγική σημαία σεισμογραφικό πλοίο διεξάγει τρισδιάστατες έρευνες στα οικόπεδα 5 και 6 εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η παρενόχληση έγινε διά ασυρμάτου, από την τουρκική φρεγάτα Giresun, η οποία συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros». Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, το περιστατικό συνέβη «βορείως των δύο οικοπέδων που έχει η ΤΟΤΑL, το 10 και το 11» και «το τουρκικό πολεμικό κάλεσε το πλοίο της ΤOΤΑL να φύγει από εκεί που ήταν».