Να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει καμία απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της επιχείρησης καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας επιδιώκει η Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος συζήτησε το θέμα, την Τετάρτη, στο Στρασβούργο με την ιταλίδα συνάδελφό του Εμα Μπονίνο, ενώ διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος και ότι δεν τίθεται ζήτημα απόρριψης οποιουδήποτε υλικού στη θάλασσα παρέσχε στον έλληνα επίσημο η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει δώσει οδηγίες στον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ να παρακολουθήσει τις διεργασίες για πιθανή συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη στρατιωτική υποστήριξη και στην παρακολούθηση της επιχείρησης αυτής.

Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν την Τετάρτη, ότι η Ελλάδα έχει καταστήσει σαφές στους διεθνείς οργανισμούς πως γι’ αυτήν η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα που συνδέεται όχι μόνο με την τουριστική της βιομηχανία αλλά και με την αυτονόητη περιβαλλοντική ευαισθησία της ελληνικής κοινωνίας.

Στο μεταξύ, την ανησυχία του «για τον τρόπο καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο, μία θάλασσα κλειστή και ήδη βεβαρημένη από καταστροφές χημικών υλικών», εκφράζει με ανακοίνωσή του ο τομέας Περιβάλλοντος και Πράσινων Πολιτικών της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, ο προγραμματισμός για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας υπολογίζεται σε 1.300 τόνους και περιλαμβάνει περιοχή της Νότιας Κρήτης.