O πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν την Παρασκευή, για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε, την Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Σότσι της νότιας Ρωσίας, στο περιθώριο της τελετής έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, την ώρα που η Ουκρανία έχει βυθιστεί σε βαθιά πολιτική κρίση τους τελευταίους τουλάχιστον δύο μήνες. Ο γεωπολιτικός προσανατολισμός που θα ακολουθήσει η χώρα, αν δηλαδή στραφεί προς τη Ρωσία ή προς την ΕΕ, αποτελεί την αιτία του πρωτοφανούς κινήματος διαμαρτυρίας στο Κίεβο.

Ο Γιανουκόβιτς «θα είναι στο Σότσι όπου εκεί θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πούτιν. Θα συζητήσουν για τις διμερείς σχέσεις», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Λεονίντ Κοζάρα είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι ο πρόεδρος θα μετέβαινε στο Σότσι, αλλά δεν είχε κάνει λόγο για συνάντηση με τον Πούτιν.

Σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον συναντάται με τον Γιανουκόβιτς στο Κίεβο.

Η κρίση στην Ουκρανία προκλήθηκε μετά την άρνηση της κυβέρνησης στα τέλη Νοεμβρίου να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, επιλέγοντας την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία.

Η Ρωσία κατηγορείται από τις χώρες της Δύσης ότι ασκεί οικονομικές πιέσεις στις ουκρανικές αρχές για να τις μεταπείσει για μια προσέγγιση με την ΕΕ.

Μετά τη στροφή του Κιέβου, η Μόσχα ανακοίνωσε στα τέλη Δεκεμβρίου τη χορήγηση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία –που ήταν στα πρόθυρα της πτώχευσης– δανείου 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων τρία δισεκατομμύρια είχαν ήδη καταβληθεί και μεγάλη μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ωστόσο μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Μίκολα Αζάροφ, ο Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι η συνέχιση της οικονομικής βοήθειας θα εξαρτηθεί από το «χρώμα» της μέλλουσας ουκρανικής κυβέρνησης.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί την ώρα που Ευρωπαίοι και Αμερικανοί εξετάζουν τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία.