Η Ξάνθη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Λευκάδα και ο Αγιος Ευστράτιος, είναι οι πέντε περιοχές της χώρας που θα υποδεχτούν τους πρώτους «έξυπνους» ψηφιακούς μετρητές ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με το μεγαλεπήβολο πρόγραμμα αντικατάστασης των πεπαλαιωμένων ρολογιών της ΔΕΗ, που αναμένεται να ξεκινήσει από φέτος.

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα, η χρηματοδότηση του οποίου θα γίνει με εξασφαλισμένα από παλαιά κεφάλαια του ΕΣΠΑ, κάτι που όμως δεν ισχύει για την επέκτασή του πανελλαδικά και στα 7,5 εκατομμύρια των ρολογιών της ΔΕΗ.

Το κόστος ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ, όπως το αποτιμά μελέτη της ξένης εταιρείας συμβούλων Accenture που ολοκληρώθηκε προ ημερών για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ, (η θυγατρική της ΔΕΗ στο δίκτυο διανομής), προκειμένου εντός των ημερών να παρουσιαστεί στο ΥΠΕΚΑ, το οποίο και θα πρέπει να δώσει απάντηση στο ερώτημα «από που θα βρεθούν τα λεφτά».

Επειτα πάντως από συνεχείς αναβολές για μια τουλάχιστον πενταετία, η αντικατάσταση 160.000 παλαιών ρολογιών στις πέντε αυτές περιοχές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, φέρνοντας σημαντικές ανατροπές στον τρόπο διαχείρισης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Με τους έξυπνους μετρητές, δεν θα χρειάζονται πλέον τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να κάνουν καταμέτρηση αφού αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά, και όχι πλέον ανά τετράμηνο όπως σήμερα. Ο καταναλωτής θα βλέπει «on line» τι καταναλώνει κάθε οικοσκευή του, καθώς επίσης θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα της κατανάλωσης του ακόμη και εξ αποστάσεως.

Αλλά και ο διαχειριστής του δικτύου θα βλέπει «on line» τις βλάβες και τα προβλήματα, ενώ η έναρξη ή διακοπή μιας σύνδεσης θα μπορεί αν γίνεται εξ αποστάσεως.

Από τις κυριότερες ωστόσο ανατροπές που θα φέρει η τοποθέτηση έξυπνων μετρητών είναι ότι θα επιτρέψει στη ΔΕΗ και σε όποιους άλλους παρόχους ηλεκτρικού υπάρξουν μελλοντικά, να καθιερώσουν διαφορετικές τιμολογιακές ζώνες χρώσης εντός του 24ωρου. Συγκεκριμένα, οι ψηφιακοί αυτοί μετρητές θα μπορούν να μετρούν 3 ή 4 διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης, όταν σήμερα ισχύουν μόνο 2 ειδών ζώνες, για την ημέρα και για τη νύχτα. Έτσι, σύμφωνα και με τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες, υψηλότερες χρεώσεις θα έχει ο καταναλωτής που θα χρησιμοποιεί ρεύμα στις ώρες αιχμής, χαμηλότερες τις υπόλοιπες ώρες, κ.οκ.

Το μεγάλο «αλλά»…

Το μεγάλο «αλλά» λοιπόν αφορά στο που θα βρεθεί αυτό το 1 δισ. ευρώ για την αντικατάσταση των 7,5 εκατ. παλαιών ρολιγιών της ΔΕΗ.

Τα σενάρια, που καλείται να εξετάσει το ΥΠΕΚΑ είναι πολλά, με ένα από αυτά να προβλέπει ότι η χρηματοδότηση θα προέλθει από ιδιώτες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος που συνεπάγεται η εγκατάσταση των ψηφιακών μετρητών, θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές, με την ενσωμάτωση κάποιου ειδικού τέλους στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα αποπληρώνεται σταδιακά για ένα μεγάλο διάστημα (π.χ. για 20-30 έτη).

Ένα άλλο σενάριο, είναι να αναλάβει το πρόγραμμα ο ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, δύσκολα θα αποφευχθεί μια αύξηση του τέλους χρήσης δικτύου, που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους.

Η τελική απόφαση ανήκει στην πολιτεία, η οποία πάντως είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με οδηγία της Ε.Ε. αλλά και σχετική απόφαση του ΥΠΕΚΑ, να προχωρήσει ως το 2020 στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στο 80% των συνδέσεων του δικτύου.