Επίτευξη προόδου στο Κυπριακό εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων επιθυμεί η Ουάσινγκτον, σύμφωνα με δηλώσεις της βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ από τη Λευκωσία.

Η ΒικτόριαΝούλαντ δήλωσε πεπεισμένη για την προσωπική δέσμευση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του Ερογλου για επίτευξη πραγματικής προόδου στο Κυπριακό.

Σε γραπτή δήλωσή της μετά την ολοκλήρωση των χωριστών συναντήσεων της, ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες της παρείχαν διαβεβαιώσεις για την αποφασιστικότητα τους να καταλήξουν σε συμφωνία επί κοινής δήλωσης, η οποία θα καθορίζει βασικές αρχές για να ενθαρρύνει την επανέναρξη εποικοδομητικών συνομιλιών.

Επίσης, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη και τη σύντομη εφαρμογή μέτρων για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και ενίσχυση της συνεργασίας στο νησί και την περιοχή.

Η ίδια μετέφερε τη σθεναρή υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα στις προσπάθειες για τερματισμό της διαίρεσης, για ασφάλεια, οικονομική ευημερία και ελπίδα σε όλες τις κοινότητες του νησιού.

Ειδικά για την συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη η ΒικτόριαΝούλαντ εξέφρασε «ευγνωμοσύνη για την ευκαιρία που είχε να συζητήσει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, επί των διμερών σχέσεων των δύο κρατών».

Στα θέματα αυτά, ανέφερε, συμπεριλαμβάνονται σημαντικά περιφερειακά ζητήματα, όπως η συνεργασία στην αντιτρομοκρατία και ο καθοριστικός υποβοηθητικός ρόλος της Κύπρου για τον αφοπλισμό της Συρίας από τα χημικά όπλα.